terrorizmus

2020.03.18. 10:09

Az Iszlám Állam új vezetője is felkerült az amerikaiak feketelistájára

A terrorszervezet élére Amír Mohammad Abder-Rahmán al-Maula asz-Szalbit nevezték ki Abu Bakr al-Bagdadi halála után.

ALEPPO, SYRIA - MARCH 8: Free Syrian army members keep guard at the roads as Syrians return their homes after the Al Bab town center has been entirely freed from Daesh terrorists as part of the "Operation Euphrates Shield" at Al-Bab district of Aleppo, Syria on March 8, 2017. FSA members continue to clean land mines and traps, placed by Daesh terrorists. The Turkish-led Operation Euphrates Shield began on August 24, 2016 to improve security, support coalition forces and eliminate the terror threat along the Turkish border using Free Syrian Army fighters backed by Turkish artillery and jets. Emin Sansar / Anadolu Agency

Forrás: Emin AFP / Sansar / Anadolu Agency

Fotó: Anadolu Agency

Washington az Iszlám Állam nevű terrorszervezet új vezetőjét a nemzetközi terroristák feketelistájára helyezte, és szankciókat léptette életbe vele szemben – jelentette be Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden.

Megnevezte az illetőt, s ezzel hivatalosan is megerősítette, hogy Amír Mohammad Abder-Rahmán al-Maula asz-Szalbi az Iszlám Állam új vezetője. Elődjével, Abu Bakr al-Bagdadival tavaly október végén végzett egy amerikai kommandós akció Szíriában.

A terrorszervezet nem sokkal Abu Bakr al-Bagdadi likvidálása után Abi Ibrahim al-Hasemi al-Kurasit nevezte meg „a muszlimok új kalifájaként”, de hírszerzési szakértők és elemzők számára oly mértékben ismeretlen volt ez a név, hogy még az is felmerült, az illető nem is létezik. Később több nyugati és amerikai hírszerző szervezet beazonosította, hogy Kurasi valójában Maula fedőneve volt.

Január végén egy iraki kurd vezető a brit sajtónak megerősítette, hogy Maulát a térségben a terrorszervezet egyik alapítójaként és fő ideológusaként tartják számon, aki korábban az Iszlám Állam iraki és szíriai regnálása idején az Észak-Irakban élő jazidi kisebbség rabszolgasorba taszítását irányította, és részt vett a világ több pontján végrehajtott különböző terrorakciók irányításában is.

A férfi iraki türkmén családban született a Moszul és Szindzsár között fekvő Tal Afarban. Egyike az Iszlám Állam azon kevés terroristáinak, aki nem arab. A moszuli egyetemen iszlám jogot tanult, 2004-ben az amerikaiak börtönbe vetették, s ott találkozott Bagdadival. Az amerikai külügyminisztérium már Bagdadi likvidálása előtt 5 millió dolláros (több mint 1,5 milliárd forintos) vérdíjat tűzött ki a fejére. A tárca kedden kiadott közleménye emlékeztet arra is, hogy a terrorvezér korábban az al-Kaidának is aktív tagja volt.

Mike Pompeo kedden közölte, hogy az amerikai kormányzat szankciókat foganatosít Maulával szemben. Ezek értelmében a terrorista nem léphet be az Egyesült Államok területére és sehol, semminemű kapcsolatba nem kerülhet amerikai állampolgárokkal. Közleményében az amerikai külügyminisztérium fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy az Iszlám Állam elleni küzdelem, amelyet az Egyesült Államok a terrorellenes globális koalícióval együttműködésben folytat, jelentős eredményeket ért el: miután megsemmisítette az úgynevezett kalifátust Irakban és Szíriában, jelenleg a terrorszervezet hálózatának felszámolásán dolgozik.

Borítókép: illusztráció, a szíriai Aleppó az Iszlám Állam harcosainak kiűzése után

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában