Terror

2019.04.23. 15:06

Az Iszlám Állam vállalta a Srí Lanka-i robbantásokat

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett kedden a húsvétvasárnapi Srí Lanka-i terrortámadások elkövetőjeként – adta hírül a szervezet Aamák nevű „hírügynöksége”.

Colombo, 2019. április 22. A Srí Lanka-i merényletekrõl szóló cikket olvassák férfiak egy napilapban, Colombóban 2019. április 22-én, húsvéthétfõn. Elõzõ nap a Colombóban lévõ Shangri-La luxusszállodában ketten robbantottak, míg a szintén colombói Cinnamon Grand Hotelben és Kingsburyben, valamint a Szent Antal katolikus templomban, a negombói Szent Sebestyén katolikus templomban, illetve a batticsaolai evangéliumi keresztény templomban egy-egy szélsõséges hajtott végre támadást. A merényletekben elhunytak száma 290-re emelkedett, és több mint 500-an megsebesültek. MTI/EPA/M.A. Pushpa Kumara

Forrás: MTI / EPA

Fotó: M. A. Pushpa Kumara

A terrorszervezet egyelőre semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá, hogy valóban ők állnak a több mint 300 emberéletet kioltó támadás hátterében.

„Az Iszlám Állam harcosai voltak azok, akik végrehajtották a támadást a koalíciós nemzetek polgárai és a keresztények ellen tegnapelőtt”

- fogalmazott a szervezet a hozzá köthető propagandacsatornán keresztül.

A „koalíció” szó az Egyesült Államok vezette nemzetközi szövetségre utal, amely felvette a harcot az Iszlám Állammal azután, hogy az jelentős területeket foglalt el Szíriában és Irakban 2014-ben, ám amelyeket mostanra már teljesen elveszített.

A terrorszervezet sem videóval, sem fényképekkel nem igazolta, hogy a Srí Lanka-i öngyilkos merénylőknek bármi közük lett volna a szervezethez.

Az Iszlám Állam gyakran jelentkezik olyan terrortámadások elkövetőjeként, amelyekhez semmi köze, hogy így tartsa fenn jelentőségteljességének látszatát. A Srí Lanka-i hatóságok a helyi, Nemzeti Tauhíd Dzsamaat nevű, eddig jobbára ismeretlen terrorszervezetet tartják legvalószínűbb elkövetőnek, de nem zárják ki, hogy a terroristák kapcsolatban álltak külföldi csoportokkal.

A merényletek kapcsán keddi jelentések szerint már negyven embert vettek őrizetbe az ázsiai szigetországban.

A húsvétvasárnap elkövetett nyolc robbantásos merényletben mintegy 310-en haltak már meg, közülük legalább 27 külföldi, és 500-an megsebesültek.

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muszlim, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus. A polgárháború vége – 2009 – óta eddig nem volt jelentősebb támadás vagy terrorcselekmény az országban, de a különböző vallások hívei között rendszeresen vannak súrlódások és kisebb villongások.

Borítókép: A Srí Lanka-i merényletekről szóló cikket olvassák férfiak egy napilapban, Colombóban 2019. április 22-én, húsvéthétfőn

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában