közös fellépés

2017.10.23. 09:15

Az USA és Japán fokozni akarja a nyomást Észak-Koreán

Ebben állapodott meg Donald Trump amerikai elnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök, akinek pártja elsöprő győzelmet aratott a vasárnapi parlamenti választáson.

A japán miniszterelnöki hivatal közölte hétfőn, hogy Donald Trump telefonon gratulált Abe Sindzónak pártja választási győzelméhez. Egyetértettek abban, hogy növelni fogják a nyomásgyakorlást Észak-Koreára, amely nem akar lemondani atomprogramjáról, és – dacolva a nemzetközi közösséggel – rohamléptékben fejleszti atomfegyvereit és atomtöltetek hordozására képes rakétáit.

Erről szó lesz az amerikai elnök november 5-i, első japán látogatásán is, amelyen Abe golfozni is fog Trumppal.

Golfdiplomácia

Abe Sindzó idén februárban, röviddel Trump beiktatása után járt az Egyesült Államokban, és az új amerikai elnök akkor kezdett – az amerikai sajtó megfogalmazása szerint – „golfdiplomáciába”, vendégül látta tárgyalópartnerét a floridai Palm Beachen lévő Mar-a-Lago üdülőkomplexumában és golfpályáján, ahová a két politikus az elnöki különgéppel utazott.

Az Abe Sindzó vezette Liberális Demokrata Párt (LDP) és koalíciós partnere, az Új Komeito párt elsöprő győzelmet aratott a vasárnapi előrehozott választáson, becslések szerint a 465 fős alsóházban meg tudta tartani a kétharmados többségét, legalább 310 képviselői mandátumot szerzett.

Tájfun miatt lassabb számlálás

A szavazatok összesítését késlelteti a Lan tájfun, amely a választás napján, vasárnap csapott le a szigetországra, és miatta több mint nyolcvanezer embernek kellett elhagynia otthonát, repülőjáratok százait törölték, és a vasúti forgalmat is szüneteltették számos helyen a heves esőzésekkel és erőteljes széllökésekkel kísért vihar miatt.

A hatalmon lévő pártszövetség nagyarányú győzelmének híre, és ebből kifolyólag a további gazdasági és politikai stabilitásba vetett hit hatalmasat lendített hétfőn a tokiói tőzsde részvényindexén. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,9 százalékot nőtt a reggeli kereskedésben, és ezzel 21 éves csúcsra emelkedett. A Nikkei így a 15. egymást követő napon tudott emelkedni, és ilyen hosszú egybefüggő szakaszra az 1960-as évek eleje óta nem volt példa. A részvények szélesebb körét felölelő TOPIX mutató értéke 0,79 százalékot növekedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában