Ország-világ

2020.09.28. 13:35

Bajkai István: az erdélyi magyarság a legüldözöttebb népcsoport Európában

Bajkai István és Pesty László, az Írdalá.hu kampányfőnöke két és fél nap alatt kétezer kilométert tett meg öt települést – Gyergyószentmiklós, Csíkkarcfalva, Marosvásárhely, Csíkszereda, Kolozsvár – érintve, a petíció támogatására buzdítva a székelyeket. Vasárnap pedig részt vettek Soós Zoltán kampányzáró rendezvényén, s személyesen gratulálhattak az új marosvásárhelyi polgármesternek.

Soós Zoltán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), valamint a kisebb erdélyi magyar pártok támogatását élvezve szállt harcba Marosvásárhely polgármesteri székéért, s magabiztosan nyerte meg a választást a tizenkét román indulóval szemben – számol be a Magyar Nemzet.

A magyarság Erdélyben a legüldözöttebb népcsoport Európában. Példátlan, hogy a 21. század Európájában Románia az Európai Unió tagjaként a kisebbségeit üldözze. Azért van szükség nemzetközi egyezményekre és új jogi megoldásokra, mert úgy látszik, hogy a hagyományos, védelmet biztosító eszközöket egyszerűen nem biztosítja a román állam – mondta a petícióval kapcsolatban Bajkai István.

Mint mondta, a magyarokat sajnos Romániában nem államalkotó tényezőnek, hanem problémának, háttérbe szorítandó, másodrendű állampolgároknak tartják.

Az országgyűlési képviselő nyilatkozott Beke István és Szőcs Zoltán ügyéről is. A két székely fiatalt 2018-ban 5-5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti legfelsőbb bíróság, terrorcselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt.

Két fiatalember úgy került börtönbe, hogy ők valójában ezt a bűncselekményt nem követték el. Meggyőződésük és vezető jogászok meggyőződése szerint nemcsak ártatlanok, de az egész igazságszolgáltatást valójában a román titkosszolgálat működteti. Romániának sajnos célja, hogy a magyarságot egyfajta ellenségnek állítsa be – közölte Bajkai István.

Mint mondta: A román diplomácia is erőteljes aktivitást fejt ki annak céljából, azt próbálja elhitetni a világgal, hogy a magyarok Erdélyben biztonsági kockázati tényezőnek minősülnek, és ehhez szüksége van kirakatperekre, amelynek áldozatai sajnos a székely fiatalok.

Mindig számíthatnak az anyaországra, mindig számíthatnak a támogatásunkra – nyilatkozta Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő, arra buzdítva a magyarokat, hogy írják alá a Székely Nemzeti Tanács Írdalá.hu petícióját.

A kezdeményezés célja, hogy az EU egyik legnagyobb támogatási keretének elosztásánál a kohéziós politika kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában