Imareggeli

2019.02.08. 08:43

Balog Zoltán: legyenek a politikai megosztottságon felül álló értékeink!

A magyar miniszterelnöki biztos az üldözött keresztények közös megsegítésének lehetőségeiről tárgyalt Washingtonban Sam Brownback vallásszabadságért felelős különmegbízottal, melyre a hagyományos amerikai Nemzeti Imareggeli szolgáltatott alkalmat.

„Fontos, hogy legyenek a politikai megosztottságon felül álló értékeink, és a kereszténységben mi ilyen értékeket látunk” – fogalmazott Balog Zoltán miniszterelnöki biztos.

Az eseményt évtizedek óta minden február első csütörtökén rendezik meg az Egyesült Államokban, Washingtonban. Alapítója Abraham Vereide norvégiai születésű amerikai metodista lelkipásztor volt, aki 1953-ban hívta életre az Elnöki Imareggelit, amelyet később Nemzeti Imareggelinek neveztek el. Dwight Eisenhower óta valamennyi amerikai államfő részt vesz a rendezvényen, amelynek vendéglátói a kongresszus tagjai, és amelyre politikai és vallási vezetők látogatnak el szerte a világból.

Résztvevők a 2019-es Nemzeti Imareggelin a washingtoni Hilton Hotelben. Fotó: Chris Kleponis / Pool via CNP / AFP

„Azok jöttek itt össze, akik a keresztény értékeknek a közéleti erkölcsi, politikai, gazdasági jelentőségéről gondolkodnak, és az a vágyuk és törekvésük, hogy ezeket az értékeket átültessék az élet legkülönbözőbb területein a gyakorlatba is” – fogalmazott az imareggeli jelentőségéről Balog Zoltán.

Emlékeztetett arra, hogy amerikai mintára Magyarországon kétszer, 2017-ben és 2018-ban rendeztek nemzetközi imareggelit, amelynek nagyon nagy sikere volt.

Olyan személyiségek mondtak beszédet, mint a lengyel miniszterelnök-helyettes vagy Sam Brownback, az amerikai elnök vallásszabadságért felelős különmegbízottja.

Az imareggeli kínálta kapcsolatteremtési lehetőségeket említve a miniszterelnöki biztos kiemelte az informális diplomácia jelentőségét. Közölte: megbeszélést folytatott Sam Brownbackkel.

„Azt hiszem, évtizedek óta nem fordult elő, hogy az amerikai és a magyar kormány közös szándéknyilatkozatot írjon alá arról, hogy az üldözött keresztényeket milyen módon segítsük együttes erővel a Közel-Keleten. Ennek az együttműködésnek a további lehetőségeit vitattuk meg” – mondta Balog Zoltán. Hozzáfűzte: az amerikai kormányzat nagyra értékeli a magyar kormánynak az üldözött keresztények védelmében folytatott munkáját.

Az imareggeliről szólva Balog Zoltán azt mondta: „Most, hogy ötödször vagyok itt, látom Donald Trump elnökön is, hogy hatással van rá az itt lévő több ezer embernek az az üzenete, hogy érte is imádkoznak,

őt is felelősséggel hordozzák a hitükben azok is, akik nem értenek egyet a politikájával.”

Egyik fő ellenlábasa, Nancy Pelosi demokrata párti házelnök ugyanúgy megtapsolta őt a beszéde után, és ugyanúgy imádkozott érte, mint ahogyan a republikánus támogatói – tette hozzá Balog Zoltán, aki szerint „ez fontos jelzés, és többletenergiát adhat minden vezetőnek”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában