Illegális bevándorlás

2019.09.06. 15:40

Berlint aggasztja, hogy egyre több migráns érkezik Görögországba

Bár a bevándorlók száma még így is jelentősen elmarad attól, ami a 2016 márciusában megkötött EU-török menekültügyi egyezmény előtt volt.

A német szövetségi kormány aggodalommal figyeli, hogy ismét egyre több csónak érkezik migránsokkal a török partokról Görögországba – közölte Martina Fietz német kormányszóvivő-helyettes pénteken Berlinben.

„Aggodalommal figyeljük a fejleményeket” – mondta Fietz.

Ugyanakkor hangsúlyozta, a Görögországba érkező illegális bevándorlók száma még így is jelentősen elmarad attól, ami a 2016 márciusában megkötött EU-török menekültügyi egyezmény előtt volt. A megállapodás értelmében az unió minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett valamelyik görög szigetre, és nem kapott menekültstátust.

Cserébe az EU minden visszaküldött szíriai állampolgár helyett törvényes úton befogad egy-egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Az unió emellett ígéretet tett, hogy pénzügyi támogatást biztosít a szíriai menekültek törökországi ellátására.

Az utóbbi hetekben azonban hirtelen jelentősen megnövekedett a Törökország felől érkező menedékkérők száma.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint augusztusban 8103 menedékkérő érkezett a görög égei-tengeri szigetekre.

Jelenleg összesen mintegy 24 ezer illegális bevándorló tartózkodik a szigetek túlzsúfolt menekülttáboraiban. Ezek tehermentesítésére a görög kormány a napokban menekültek ezreit telepítette át a szárazföldre, főleg olyanokat, akiknek jók az esélyei arra, hogy menedékkérelmüket elfogadják.

A lépés része az athéni kormány által augusztus 31-én meghirdetett intézkedéscsomagnak, amelynek célja az egyre duzzadó menekültáradat kezelése. Az új intézkedéscsomag a többi között azt is előirányozza, hogy az elutasított menedékkérőket gyorsított eljárásban küldjék vissza Törökországba.

Fietz ez utóbbi elemmel összefüggésben elmondta: e pillanatban döntő fontosságú, hogy jelentősen megnöveljék az elutasított migránsok visszaszállítását Törökországba.

Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön Ankarában egyebek mellett azzal fenyegetőzött, hogy megnyitja az utat a migránsok előtt Európa felé, ha nem kap megfelelő nemzetközi segítséget, különösen az Európai Uniótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában