ENYHÜLÉS A KOREAI FÉLSZIGETEN

2018.01.11. 06:21

A Biztonsági Tanács üdvözölte a két Korea tárgyalását

Észak- és Dél-Korea több mint két év után először kedden tartott maga szintű tárgyalást. A Panmindzson határvárosban kiadott közös sajtónyilatkozatban Észak-Korea bejelentette, hogy csapatot küld a dél-koreai téli olimpiai játékokra.

A két fél megállapodott abban, hogy legyen külön tárgyalás fegyveres erőik képviselői között is. Észak-Korea azóta újra működésbe helyezte a katonai forródrótot, egy kommunikációs csatornát, amelyet két éve megszakított.

„A tanács tagjai üdvözlik a legújabb fejleményeket és a kapcsolat felvételét. A tagországok szerint a párbeszéd megkezdése a két koreai állam között megnyithatja az utat a bizalom megteremése felé a koreai félszigeten a feszültség csökkentése és az atomfegyver-mentesítés érdekében”

- közölte a sajtóval New Yorkban, helyi idő szerint még szerdán Kairat Umarov kazah nagykövet, a Biztonsági Tanács soros elnöke.

A tanács a pozitív fejlemények ellenére sem változtat a szankciókon, amelyeket Észak-Korea ellen hozott az ország nukleáris és rakétafejlesztési programja miatt. Umarov kifejtette:

„A Biztonsági Tanács tagjai megerősítik, hogy a koreai Népi Demokratikus Köztársaságnak és minden más tagállamnak minden tekintetben és szigorúan alkalmazniuk kell a Biztonsági Tanács határozatai”.

A biztonsági Tanács 2006. óta tíz határozatban hozott szankciókat Észak-Korea ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában