diplomáciai feszültség

2020.06.10. 12:29

Börtönbüntetésre ítélték Ausztriában a kémkedéssel gyanúsított osztrák ezredest

A márciusban kezdődött, nyilvánosság kizárásával tartott eljárás során a férfi részleges beismerő vallomást tett.

Három év börtönre ítélte a salzburgi tartományi bíróság kedden este az Oroszország javára való kémkedéssel gyanúsított nyugállományú osztrák ezredest.

Az ítélet nem jogerős, ugyanakkor a vádlott elfogadta a döntést.

A 71 éves salzburgi lakost államtitkok elárulásának vádjával ítélték el. A márciusban kezdődött, nyilvánosság kizárásával tartott eljárás során a férfi részleges beismerő vallomást tett.

A vádirat szerint 1992-től 2018 szeptemberéig kémkedett az orosz katonai hírszerzésnek, ezzel a tevékenységgel nyugállományba vonulását követően sem hagyott fel, amiért mintegy 280 ezer eurót (96 millió forint) kapott ellenszolgáltatásként. Rádiót, műholdas kommunikációs eszközöket, illetve külön erre a célra alkalmas szoftvert használt, hogy összeköttetésbe kerülhessen orosz kapcsolattartójával az ügyészség szerint. Állítólag kiterjedt információkat továbbított fegyverrendszerekről, valamint az osztrák hadsereg és légierő műveleteiről.

Michael Hofer, a vádlott védője az ítélethirdetést megelőzően közölte, hogy védence sem állami, sem katonai titkokat nem adott át, mindössze – mint fogalmazott – egy külföldi tudósítóhoz hasonlatosan szabadon hozzáférhető forrásokból származó információkat továbbított és ezért 220 ezer eurót (76 millió forint) kapott. Az ügyvéd a tárgyalást követően arról számolt be, hogy védencét az ítélet jogerőre emelkedéséig szabadlábra helyezték. Hozzátette, hogy az ítéletbe már beszámították a vizsgálati fogságban töltött időt.

A kémbotrány komoly diplomáciai feszültséget szült Moszkva és Bécs között. A két ország hagyományosan igyekszik konstruktív kapcsolatokat fenntartani dacára az Oroszországgal szemben elrendelt uniós szankcióknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában