bíróság

2021.03.26. 14:58

Börtönre ítélték Törökországban a Hrant Dink örmény-török újságíró meggyilkolásáról folytatott per több vádlottját

Az alkotmány megsértéséért és szándékos emberöléshez nyújtott támogatásért Muharrem Demirkale volt ezredest kétszeres életfogytiglanival sújtották.

Néhány felmentő és számos börtönítélet mellett négy vádlottra életfogytiglani szabadságvesztést rótt ki pénteken egy isztambuli bíróság a Hrant Dink örmény-török újságíró 14 évvel ezelőtti meggyilkolásáról folytatott perben – jelentette az NTV török hírtelevízió.

A törvényszék kimondta, hogy a gyilkosságot annak az Amerikában élő, török származású Fethullah Gülen muszlim hitszónok vezette nemzetközi hálózatnak a „céljaival összhangban” követték el, amelyet a török vezetés egyebek mellett a 2016-os puccskísérletért is felelőssé tesz.

Az alkotmány megsértéséért és szándékos emberöléshez nyújtott támogatásért Muharrem Demirkale volt ezredest kétszeres életfogytiglanival sújtották.

Előre kitervelt szándékos emberölés miatt súlyosbított életfogytiglanit kapott két korábbi rendőrfőnök, Ramazan Akyürek és Ali Fuat Yilmazer, akiket ezen felül hivatalos irat megsemmisítéséért további börtönévekkel büntettek. Törökországban a súlyosbított életfogytiglani egy sor korlátozás révén nehezíti az elítéltek sorsát.

Az alkotmány megsértése miatt szintén életfogytiglanit kapott Yavuz Karakaya egykori isztambuli csendőr, akire szándékos emberöléshez nyújtott támogatásért még további 12 és fél év börtönt róttak ki.

Három embert, köztük Trabzon tartomány volt csendőrparancsnokát szándékos emberölés miatt 25 év szabadságvesztéssel, közokirat-hamisításért pedig három év négy hónap börtönnel sújtották. Egy újságíró a fegyveres terrorszervezetnek minősülő gülenista mozgalomban viselt tagságért 10 évet kapott.

Felmentette a vádak alól a bíróság Trabzon tartomány korábbi rendőrfőnökét, illetve két egykori hivatalnokot.

A per 76 vádlottja közül 13-an szökevények, beleértve Fethullah Gülent, az ő aktájukat az ítélőszék leválasztotta az ügyről.

Hrant Dinket, egy örmény kisebbségi újság, az Agos főszerkesztőjét 2007. január 19-én Isztambulban a szerkesztőség bejárata előtt, a nyílt utcán lőtte agyon egy török nacionalista fiatal, Ogün Samast.

Dink azzal bőszítette fel az ország nacionalistáit, hogy folyamatosan bírálta a török kormány politikáját a mintegy 60 ezer főt számláló, keresztény vallású örmény kisebbséggel szemben. Az újságíró meggyilkolása hatalmas felzúdulást okozott Törökországban.

Ogün Samast, az akkor fiatalkorú elkövető 2011 júliusában 23 év letöltendő börtönbüntetést kapott. Hat hónappal később a gyilkosság feltételezett felbujtóját, Yasin Hayalt életfogytiglani börtönre ítélte a bíróság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában