Diplomácia

2018.10.15. 21:41

Brenzovics: vissza kell térni a normalitás talajára az ukrán-magyar kapcsolatokban

Lehet vita egy nemzeti kisebbség és egy kormányzat között, de azt nem úgy kell rendezni, hogy megfélemlítik a kisebbséget.

Vissza kell térni a normalitás talajára az ukrán-magyar kapcsolatokban, mert megdöbbentő, ami az utóbbi időben történik, mind retorikában, mind intézkedésekben – mondta a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Brenzovics László az M1-nek Ungváron adott interjúban azt mondta: lehet vita egy nemzeti kisebbség és egy kormányzat között, de azt nem úgy kell rendezni, hogy megfélemlítik a kisebbséget.

Hangsúlyozta: tűrhetetlen, hogy a 21. században Ukrajnában a kárpátaljai magyarságnak félnie kell, hiszen „nem csitul a magyarellenes kampány a médiában”.

Kiemelte: példátlan módon olyan petíció indult, amelyben azért gyűjtenek aláírásokat, hogy a kárpátaljai magyarokat, akik rendelkeznek magyar állampolgársággal is, kitoloncolhassák Ukrajnából.

Ha kellő számú aláírás összegyűlik, a parlamentnek ezt tárgyalnia kell – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra: ha Ukrajna komolyan gondolja, hogy közeledik Európához, akkor a szomszédos országokkal jó kapcsolatot kellene ápolnia, nem ellenségeskedést szítania.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában