Ország-világ

2021.03.05. 20:23

Budapestet most sem hagyja magára a kormány (videó)

Fürjes Balázs a főpolgármesterrel és a kerületi polgármesterekkel egyeztet a Covid-extra kormányzati támogatásról.

Egy hete kezdett tárgyalásokat Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára Karácsony Gergellyel, illetve valamennyi kerület polgármesterével, hogy egyeztessenek az önkormányzatok Covid-extra kormányzati támogatásáról – írja a Magyar Nemzet. Az államtitkár a Facebookon március 5-én közzétett bejegyzésében kifejtette, a tárgyalások célja, hogy megnézzék, hogyan lehet többet tenni a budapestiekért.

" data-width="552">

Fürjes arról számolt be, hogy a polgármesterekkel – ellenzékiekkel és kormánypártiakkal egyaránt – abban egyeztek meg, a közeljövőben kerületenkénti megbeszéléseket tartanak. Egyesével tárgyalnak minden polgármesterrel, hogy közösen keressék a megfelelő megoldásokat az adott városrészre szabva. Az államtitkár elsőként Angyalföldre megy, ahol a leghosszabb ideje (1994) hivatalban lévő budapesti kerületi polgármesterrel, a baloldali Tóth Józseffel találkozik. Hozzátette, szerinte ez azért helyes megoldás, mert a XIII. kerület ellenzéki irányítója a legtapasztaltabb polgármester, és bár a politikai hátországuk különböző, már többször bebizonyította, a budapestiek érdekében kész konstruktívan együttműködni a jelenlegi kormányzattal is.

Az államtitkár Karácsony Gergellyel abban állapodott meg, március 18-án a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában egyeztetnek a fővárosi önkormányzatot érintő kérdésekről.

 

A tárgyalások során kitérnek az ingyenes parkolás kérdésére, megvizsgálják, érdemes-e továbbra is fenntartani a rendszert. Egyeztetni fognak az óvodák és bölcsődék működésének támogatásáról és egy kerületi útépítési alap létrehozásáról is. Utóbbi egyszerre segíti az önkormányzatok útépítési, útfelújítási feladatait, a földutak aszfaltozását, illetve véd meg munkahelyeket és ad munkát a budapesti vállalkozásoknak.

Fontos kérdéskör, hogy milyen arányban osszák szét a kerületek között a kormányzati támogatásként kapott tízmilliárd forintos, a háziorvosi ellátás, a rendelők, a járóbeteg-ellátás támogatását segítendő alapot. Az egészségüggyel kapcsolatosan az önkormányzati sürgősségi ellátás működtetése is napirendere kerülhet, ebben is segíteni akar a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában