Ország-világ

2020.07.03. 12:13

Bünteti a főváros a jobboldali vezetésű kerületeket

A kormányzat külön támogatási kerettel sietett a lenullázott fővárosi városrészek segítségére.

Politikai játszótérré silányította a jobboldali vezetésű kerületben élők környezetét a főpolgármester. Majd miután ezt megtette, felháborodott azon, hogy a lenullázott városrészek kormányzati segítséget kapnak – írja a Magyar Nemzet.

A testületi ülésen felmerült az útfelújítás kérdése, hoztunk egy határozatot, amely arról szól, hogy egységesen állunk ki amellett, hogy ne lehessen egy kerületet sem kizárni az útfelújítási programból. Ezt nem szavazta meg az ellenzék – mondta el a Magyar Nemzetnek Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere. Néhány hete Nemes Gábor, a Gyurcsány-párt helyi képviselője egy rendezvényen a lapnak úgy fogalmazott: a XVI. kerület korábban rengeteg fejlesztési forráshoz jutott, ezért igazságos döntés született, hogy Karácsony nem ad egy fillért sem a Kertvárosnak a következő négy évben.

Kovács Péter polgármester elismerte, hogy nagyon sok útfelújítás történt a kerületben a megelőző ciklusban, de hozzátette, hogy ezzel csak a nullára jöttek fel a Demszky-korszak hagyatéka után, a fejlődés most kezdődhetne el. A lap kérdésére, amely szerint nem tartja-e furcsának, hogy pont a sikeres jobboldali polgármesterek kerületétől vontak el ilyen drasztikusan forrásokat, úgy válaszolt: értetlenül áll a baloldal pártpolitikai csatározásai előtt. Mint ismert, Csepelt, Rákosmentét és Kertvárost sújtotta leginkább Karácsony egy személyben meghozott, pénzeket elvonó döntése. Talán nem véletlen, hogy ezekben a kerületekben a teljes baloldali összefogás sem tudta megszorítani a sikeres kerületvezetőket.

Már kész tervek vannak arra a két útra, amit Karácsony Gergely egy tollvonással lehúzott a felújítási listáról. Már csak a közbeszerzési eljárás megindítása hiányzik, ezért nagy esélyekkel indulunk az útfelújítási pályázaton – újságolta a XVI. kerület polgármestere.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatón jelentette be: a kormány jövőre is támogatni fogja a budapesti utak felújítását.

A tárcavezető emlékeztetett: korábban a fővárosi Fidesz-frakció forrást kért a kormánytól ahhoz, hogy ne maradjon aszfaltozatlan út Budapesten. A helyzet azóta romlott, hiszen az új fővárosi vezetés egyértelműen politikai alapon osztja az útfelújításra rendelkezésre álló, mintegy huszonötmilliárd forintnyi támogatást. Gulyás kitért arra is, hogy a közelmúltban fideszes kerületi polgármesterek által tervezett, korábban a főváros által jóváhagyott útfejlesztésektől „büntető jelleggel” vont el a forrást Budapest új vezetősége. A miniszter ennek a gyakorlatnak a beszüntetését sürgette.

Szatmáry Kristóf, a budapesti útépítési program koordinációjáért felelős miniszteri biztos arról beszélt, hogy a fővárosi szivárványkoalíció szakmainak csúfolt döntése hátrányosan érinti a kilenc nem baloldali vezetésű kerületet. Dunai Mónika, a XVII. kerület, Rákosmente fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy Rákosmentén folyamatosan javítani kell az úthálózat egyharmadát kitevő földutakat, a közvetlen állami segítséggel indított aszfaltozási program immár két éve tart, amiről korábban.

Dunai Mónika szerint a meglévő utak karbantartása és felújítása szempontjából is a fővárosi forrásmegvonás legnagyobb kárvallottja Rákosmente, de reméli, hogy a bejelentett kormányzati forrásból megvalósulhatnak az elmaradt felújítások. Dunai szerint a szintén a XVII. kerületben élő Gy. ­Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes – aki korábban országgyűlési képviselői, majd polgármesteri székért indult a kerületben – politikai bosszúja a kerületi fejlesztések lenullázása.

Ahogy Karácsony Gergelynek tudomására jutott az ötmilliárd forintos kormányzati támogatási keret, azonnal vádaskodni kezdett, és fosztogatásról beszélt közösségi oldalán, ahol azt írta: a fővárostól elvont szolidaritási adót költi erre a kormány – írta a Magyar Nemzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában