Garázdaság címén

2017.11.14. 13:27

Büntetőeljárás indul a beregszászi magyar zászló levétele miatt

Garázdaság címén indított büntetőjogi eljárást az ukrán nemzeti rendőrség beregszászi osztálya amiatt, hogy vasárnap a város utcáin masírozó ukrán nacionalisták önkényesen levették a magyar nemzeti lobogót a városháza épületéről.

Kárpátaljai hírportálok keddi közlése szerint a Beregszászon vonuló nacionalisták ellen a hatóságok az ukrán büntető törvénykönyv 296. cikke alapján indították meg az eljárást. Ez azt jelenti, hogy a magyar zászlót a városházáról leszedő elkövetőket a közrend súlyos megsértése miatt vonhatják felelősségre. A rendőrség megkezdte a nyomozást a provokatív cselekedetet végrehajtók személyének azonosítása érdekében.

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere hétfőn jelezte, hogy rendőrségi feljelentést tesz a zászlóleszedés ügyében. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) hétfőn közzétett nyilatkozatában ugyancsak kilátásba helyezte, hogy a rendvédelmi szervekhez fordul az ügy kivizsgálása végett, követelve, hogy a hatóságok mielőbb vonják felelősségre az elkövetőket, s példát statuálva a törvény teljes szigorával járjanak el, hogy a jövőben hasonló atrocitás ne történhessen meg egyik ukrajnai kisebbséggel szemben sem.

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója hétfői közleményében a rendőrségnek a Beregszászon felvonuló nacionalisták viselkedésével szembeni passzivitását kifogásolta, jelezve, hogy felelősségre vonást fog kezdeményezni a kérdésben.

Vasárnap délután Beregszászon előre bejelentett, hatóságilag engedélyezett felvonulást tartott a Szvoboda (Szabadság) párt Karpatszka Szics elnevezésű szélsőséges nacionalista, egyenruhás szervezete, tiltakozásul a kisebbségi jogokat szűkítő új ukrán oktatási törvényt a kárpátaljai magyarok és Magyarország részéről érő bírálatok ellen.

A menet mintegy száz résztvevője petárdákat és füstbombákat dobálva vonult több mint egy órán át a város utcáin, miközben nacionalista jelszavakat skandált. A városháza előtt elhaladva a tüntetők leemelték az épület erkélyéről a magyar nemzeti lobogót, amelyet meg akartak gyújtani, de a vezetőjük ezt megakadályozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában