Terror

2018.05.13. 17:00

Csecsen születésű francia állampolgár követte el a párizsi merényletet

Csecsenföldi születésű, de nyolc éve francia állampolgársággal rendelkező férfi követte el a szombat éjszakai párizsi késeléses támadást, amelyben meghalt egy ember és négy megsebesült - közölte Benjamin Griveaux francia kormányszóvivő az RTL rádiónak nyilatkozva.

A forensic officer (R) and a French policeman (L) stand next to a numbered reference index pad and a camera on a tripod on Saint Augustin street in Paris after one person was killed and several injured by a man armed with a knife, who was shot dead by police in Paris on May 12, 2018. The attack took place near the city's main opera house. The man attacked five people with a knife, one of whom died, police said. Two were in serious condition and all the victims are in hospital. Paris knife attacker shouted 'Allah Akbar': prosecutor citing witnesses. / AFP PHOTO / GEOFFROY VAN DER HASSELT

Griveaux elmondása szerint a férfi azután jutott hozzá a francia állampolgársághoz, hogy előzőleg az anyja is megkapta. A férfi neve 2016 óta szerepelt abban az adatbázisban, amelyben a radikalizmusra hajlamos személyeket tartják nyilván, mert ismerősei között volt olyan, aki részt vett a szíriai harcokban. Köztörvényes bűncselekményt nem követett el.

A szóvivő nem árulta el a tettes nevét, de a francia média híradásaiban elhangzott, hogy Hamzat Azimovnak hívják, 1997. november 1-jén született Csecsenföldön, és 2010 óta francia állampolgár. Egy strasbourgi egyetemen tanult és Párizsban lakott szüleivel.

Nincs magyar érintett

Magyarország konzuli szolgálata folyamatos kapcsolatban áll a párizsi hatóságokkal, a jelenlegi információk szerint a szombaton történt terrortámadásnak nincs magyar érintettje – tájékoztott a Külgazdasági és Külügyminisztérium vasárnap.

„A leghatározottabban elítéljük ezt az aljas merényletet, amely ismét mutatja, hogy a terrorizmus jelen van kontinensünkön, és folyamatos fenyegetést jelent az Európában élők számára. A kormány ezért minden lehetséges eszközzel fellép a magyar polgárok biztonsága érdekében, és szövetségeseink is mindig számíthatnak ránk a terrorizmus elleni harcban” – írta a minisztérium. A KKM a közleményében az áldozat hozzátartozóinak őszinte együttérzését fejezte ki, a sérülteknek mielőbbi gyógyulást kívánt.

A hatóságok előállították a támadó szüleit

A késes támadás szombaton késő este történt Párizs előkelő, turisták által gyakran látogatott belvárosi negyedében, az operaház közelében, ahol számos közkedvelt étterem, kávézó és patinás üzlet van. A merénylő „Allahu akbárt” (Allah a legnagyobb) kiáltozva követte el a támadást, válogatás nélkül rontott neki késsel a járókelőknek, egy embert megölt és négyet megsebesített, kettőt közülük súlyosan, állapotuk válságos. A halálos áldozat egy 29 éves francia férfi, és a sebesültek között van egy luxembourgi állampolgár.

Gépfegyveres francia rendőrök a támadás helyszínén
Forrás: AFP / Geoffroy van der Hasselt

Hírügynökségek szerint a rendőrök öt percen belül a helyszínre érkeztek, és az első bejelentés után kilenc perccel ártalmatlanították a támadót. Egy szemtanú szerint a férfi a kiérkező rendőrökre is rá akart támadni, azr kiáltozva, hogy őket is megöli. A rendőrök előbb sokkolóval próbálták ártalmatlanná tenni, majd kénytelenek voltak fegyvert használni.

A férfit ujjlenyomatai alapján azonosítottak a nyomozóhatóságok, mert nem voltak nála személyi okmányok. A hatóságok kihallgatás céljából előállították a támadó szüleit. A hatóságok terrorcselekményként kezelik az esetet.

A csecsen rendvédelmi szervek is megkezdték Párizsban a késes terrortámadást végrehajtó Haszan Azimov hozzátartozóinak és ismerőseinek kihallgatását – közölte vasárnap az Interfax orosz hírügynökség.

Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője a nap folyamán a Telegram üzenetközvetítőn közzétett bejegyzésében elismerte, hogy a néhány év óta francia állampolgárságú Azimov valóban az észak-kaukázusi köztársaságban – Argun városban – született, és 14 éves korában orosz személyi igazolványt kapott.

Kadirov szerint az okmány már nem érvényes, s Azimov 20 éves korában nem kapott új igazolványt.

„Szükségesnek tartom kijelenteni: azért, hogy Haszan Azimov a bűn útjára lépett, teljes egészében a francia hatóságokat terheli a felelősség. Csecsenföldön ő csak megszületett, a felnőtté válása és személyiségének, nézeteinek és meggyőződésének kialakulása a francia társadalomban ment végbe” – írta Kadirov.

Az Iszlám Állam vállalta a merényletet

A terrortett elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű dzsihádista szervezet jelentkezett a szócsöveként működő Aamák hírügynökségen keresztül, ám nem szolgált erre bizonyítékkal, és csupán annyit közölt az elkövetőről, hogy a szervezet „katonája”. Az Iszlám Állam ezt a kifejezést gyakran használja propaganda célból akkor is, ha semmi köze az elkövetőhöz. Az elmúlt három évben több mint 240 ember halt meg Franciaországban az elsősorban Szíriában és Irakban tevékenykedő, korábban nagy területeket megszállás alatt tartó Iszlám Állam fegyveresei vagy a dzsihádista szervezettel rokonszenvező merénylők által elkövetett terrortámadásokban.

Rendőrségi és mentőegységek a támadás helyszínén
Forrás: AFP / Thomas Samson

Emmauel Macron francia elnök közölte, hogy országa nem enged a „szabadság ellenségeinek”. Gerard Collomb francia belügyminiszter Twitter-üzenetben méltatta a rendőrség „higgadt és gyors reakcióját, amellyel a támadót ártalmatlanná tette”.

Borítóképünkön helyszínelők a merénylet színhelyén.

Forrás: AFP / Geoffroy van der Hasselt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában