washington

2019.11.27. 16:30

Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Bár a gazdasági növekedés lassulásával a foglalkoztatottság is szerényebb ütemben bővül, a munkaerőpiaci helyzet továbbra is stabil.

A vártnál nagyobb mértékben csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten.

A washingtoni munkaügyi minisztérium szerdán azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 213 ezer volt a november 22-én zárult héten, ami 15 ezerrel alacsonyabb az egy héttel korábbinál. Elemzők nagyobb, 221 ezres számmal számoltak.

Már a 247. egymást követő héten, 2015 márciusa óta áll 300 ezer alatt ez a szám. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 1500-zal, 219 ezer 750-re süllyedt. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 57 ezerrel, 1 millió 640 ezerre, 1973 augusztus 4-ike óta a legalacsonyabb szintre esett a november 15-ével végződött héten. Már a 137. egymást követő héten, 2017 április eleje óta áll kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 13 ezerrel, 1 millió 680 ezer 500-ra süllyedt. Ez a szám 134. hete áll kétmillió alatt.

Jóllehet a gazdasági növekedés lassulásával párhuzamosan a foglalkoztatottság is szerényebb ütemben bővül, az adatok azt mutatják, hogy a munkaerőpiaci helyzet továbbra is stabil. Az amerikai gazdaságban az idén havi átlagban 167 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami azonban jóval kevesebb a tavalyi 223 ezres átlagnál. Ahhoz, hogy a munkaerőpiac lépést tudjon tartani a munkaképes korú lakosság növekedésével, havi százezer új állásra van szükség.

Októberben a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 128 ezerrel bővült az előző havi 180 ezres növekedés után. Elemzők 95 ezres emelkedésre számítottak októberről. A munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal 3,6 százalékra emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában