a koppenhágai robbanás nyomán

2019.08.14. 19:17

Dánia szigorúbb határellenőrzéseket fontolgat Svédországgal közös határán

A nagyjából 5,7 milliós lakosú Dániában ritkák az erőszakos cselekmények és támadások. Az adóhivatal épületénél 16 éve már történt egy robbantás, amelyet a rendőrség később vandalizmusnak minősített.

Dánia szigorúbb határellenőrzéseket fontolgat Svédországgal közös határán a koppenhágai adóhivatalnál a múlt héten történt robbanás nyomán – közölte Mette Frederiksen dán miniszterelnök szerdán.

„Vizsgáljuk, miként lehetne jobb és okosabb módon védeni Svédországgal közös határunkat” – jelentette ki Frederiksen sajtótájékoztatóján.

Dániát Svédországgal az Öresund híd köti össze, amelyen naponta ezrek ingáznak vasúton vagy autóval a két ország között.

„Nem állapot, hogy valaki Svédországból Dániába utazzon és dinamitot helyezzen el a fővárosunk kellős közepén” – hangsúlyozta a dán kormányfő.

Frederiksen hozzátette: a szigorúbb határellenőrzésről már egyeztetett Stefan Löfven svéd miniszterelnökkel.

A dán rendőrség a nap folyamán közölte, hogy őrizetbe vett egy 22 éves svéd férfit a robbanással összefüggésben, egy másik, 23 éves svéd férfi ellen pedig nemzetközi körözést adtak ki.

A múlt kedden történt esetet szándékos támadásnak minősítette a rendőrség. A detonációnak a helyi sajtó szerint – egy enyhén megsérült járókelőt leszámítva – nem voltak áldozatai, de a sajtóban megjelent felvételeken látszott, hogy az épület homlokzatán és bejáratán súlyos károk keletkeztek. A hatóságok gyorsan reagáltak a robbantásra, és több utcát is lezártak, éjszaka pedig szünetelt a vasúti forgalom a közeli Nordhavn állomáson is.

Négy nappal később egy koppenhágai rendőrőrsön történt robbanás a Norrebro nevű kerületben. Jorgen Bergen Skov országos rendőrkapitány akkor újságíróknak azt mondta, bár nyilvánvalóan szándékosságról van szó, semmi nem utal terrorcselekményre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában