Ország-világ

2021.03.11. 09:18

Die Welt: Magyarország Európa-bajnok lett oltásban

A Die Welt német lap csütörtöki számában arról írt: Magyarország az elmúlt napokban extrém módon felgyorsította az oltásokat – ezzel pedig gyorsabb, mint bármelyik EU-s ország.

Egy férfi megkapja a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját Szatmári László háziorvos tamási rendelőjében 2021. március 10-én.

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Gregor Schwung kommentárja a Die Welt csütörtöki számában azt fejtegeti, hogyan lett Magyarország európai viszonylatban az első a beadott oltásokat illetően – írja a Mandiner.

Kínai és orosz

A szerző szerint Magyarország már az év végén kilógott az európai rendelési procedúrából, miután 7 millió oltóanyagdózist rendelt Moszkvából és Pekingből –az EU-ból rendelt 19 millión kívül. A kínai és orosz oltóanyagokat pedig jelenleg gyorsabban is szállítják. Az EMA most vizsgálja a Szputnyik V oltóanyagot, Magyarország azonban mindenkinél előbb cselekedett. Orbán Viktor ezzel az EU-t politikai nyomás alá is akarta helyezni, azonban ami sokak szerint csak egy reklámfogás volt, az mostanra sikeres oltási stratégiává vált.

Pár hete még sok magyar kételkedett a kínai oltóanyagban, mert szkeptikusan álltak hozzá a gyors engedélyezéshez. A szakértők szintén szkeptikusak voltak és egyes orvosok is vonakodtak beadni a Sinopharm oltóanyagát. Orbán az év eleje óta személyesen reklámozta a vakcinát, mondván

„a kínaiak ismerik a legrégebb óta a vírust, ezért azt gondolom, ők tudják róla a legtöbbet”.

A kormányfő a témát az EU kritizálására is felhasználta, mondván, ha Európából nem jön az oltóanyag, akkor máshonnan kell azt beszerezni.

Gyorsuló tempó

Amikor az ország két hete elkezdte a Sinopharm alkalmazását, az oltási tempó nagyon begyorsult és pár nap alatt minden nagyobb uniós tagállamot lehagytak. Az NNK elmondta:

„Sokkal nehezebb helyzetben lennénk, ha nem lenne a kínai oltóanyag.”

A szkepticizmus rövid idő alatt megszűnt az országban. Falus András immunológus elmondta az újságnak, hogy „a harmadik hullámban vagyunk, a kórházak tele és rekord magasak a halálozási adatok... ez gondoskodik róla, hogy az emberek minden oltóanyagot elfogadjanak –mindegy, honnan jön„.

Ellenzéki kritikák

Bihari Ádám (HVG) hasonlóan látja dolgot. Arról beszélt, hogy sokan, főleg az ellenzékiek mindig azt mondták, nem fogadják el a kínai oltóanyagot, csak azt, amit az EMA is engedélyezett:

”Azonban, ha felhívják őket és választás elé állítják, hogy a Sinopharm vakcináját kapják vagy várnak még pár hetet, akkor megváltozik a helyzet”.

Az ország sikere mögött még egy tényező áll: Magyarország mostanra felborította az oltási tervet: csak az első csoport kapta a tervek szerint az oltást, a többi csoport most párhuzamosan jön. Falus szerint „nagy káosz alakult ki, de ez lehet az oka annak, hogy egyszerűen gyorsabban megy”.

A gyors immunizálás az egyszerű infrastruktúrának is köszönhető: ha valaki oltást szeretne, a kormány weboldalán regisztrál adataival, amik továbbításra kerülnek a kórházaknak és orvosoknak, majd a páciensek SMS-t vagy telefonhívást kapnak. Bihari szerint ez egész jól működik és az emberek így gyorsan időponthoz jutnak.

Eddig csak egy tévedés történt: a múlt héten 75.000 ember kapott véletlenül SMS-t, amit aztán vissza kellett hívni. Magyarország pedig még gyorsíthat is, mert eddig a leszállított dózisok csupán 59 százalékát adták be. Az egészségügyi hatóság bizakodó: április elejéig további 1,3 millió első dózissal számolnak – júliusra pedig a teljes lakosság beoltásával.

Borítókép: egy férfi megkapja a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját Szatmári László háziorvos tamási rendelőjében 2021. március 10-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában