megállapodás

2021.05.04. 06:01

Egyiptom harminc vadászgépet vásárol Franciaországtól

Jogvédő szervezetek azzal vádolták Macront, hogy szemet huny az egyiptomi jogsértések felett.

Egyiptom harminc Rafale típusú vadászgép megvásárlásáról kötött megállapodást Franciaországgal – közölte a kairói védelmi minisztérium keddre virradóra.

A Disclose oknyomozó hírportál értesülése szerint 1,37 milliárd eurós (mintegy 493 milliárd forintos) ügyletről van szó, amelyet április végén ütöttek nyélbe, és várhatóan kedden írnak alá.

A minisztérium szerint a beszerzést nagyrészt francia bankoktól felvett tízéves futamidejű hitelből finanszírozzák.

Emmanuel Macron francia elnök tavaly decemberben közölte, hogy Párizs nem fogja függővé tenni az Egyiptomnak szánt fegyverszállításokat az emberi jogok ottani helyzetétől, mert nem akarja, hogy gyengüljön Kairó képessége a térségbeli terrorizmus visszaszorítására. Nyilatkozatát sokan bírálták. Jogvédő szervezetek azzal vádolták Macront, hogy szemet huny az egyiptomi jogsértések felett.

Négy éven át, 2013 és 2017 között Franciaország volt Egyiptom legnagyobb fegyverszállítója, a többi között 24 harci gépet adott el az észak-afrikai országnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában