Özönvíz

2019.07.03. 19:22

Egymillió embert kell kimenekíteni a heves esőzések miatt Japánban

Több mint 1,1 millió embert szólítottak fel a japán hatóságok arra, hogy hagyják el otthonukat és vonuljanak biztonságos helyekre, miután az ország délnyugati Kjúsú szigetén szerdán is folytatódott az özönvízszerű esőzés.

„Rendkívül veszélyes a helyzet” – mondta el Kagosima kormányzója egy sajtótájékoztatón. A kormányzó arra kérte a japán hadsereget, hogy katasztrófaelhárítási feladatokra küldjön katonákat Kagosima prefektúrába.

A helyi hatóságok közlése szerint az időjárási viszontagságok miatt egyes vasúti szolgáltatásokat felfüggesztettek, sok vonalon pedig késések voltak.

A japán meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint Kjúsú területén további csapadékra lehet számítani, ezért a meteorológiai szolgálat azt tanácsolta a lakosságnak, hogy óvják saját életüket és idejében hagyják el lakóhelyüket, valamint figyelmeztetett sárcsuszamlásokra és áradásokra is.

A meteorológiai szolgálat szerint Kjúsú szigetének egyes részein az átlagos júliusi csapadékmennyiségnek megfelelő eső is lehullhat szerdán.

Tavaly nyáron a Japán nyugati részét sújtó heves esőzések, illetve az azokat követő áradások és földcsuszamlások következtében több mint 220 ember vesztette életét – az utóbbi három évtizedben ez volt a legnagyobb számú, időjárással összefüggő halálozás az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában