Járvány

2020.04.01. 12:25

Egyre többen elégedetlenek a kijárási tilalom feltételeivel a Nyugat-Balkánon

Szerbiában például kutyasétáltatás engedélyezéséért indítottak petíciót.

Koszovóban az alkotmánybíróság rendelte el a kijárási tilalomra vonatkozó kormánydöntés visszavonását, Szerbiában pedig a kutyasétáltatás betiltása miatt indítottak petíciót, de a többi nyugat-balkáni ország sem örül az új típusú koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási tilalomnak.

Szerbiában a kijárási tilalom ideje alatti kutyasétáltatás engedélyezéséért indítottak petíciót. Az országban két hete vezettek be éjszakai kijárási tilalmat, amelyben nem esett szó a házi kedvencek sétáltatásáról, néhány nappal később szigorítottak a tilalmon, viszont a kormány döntése értelmében este 20-21 óra között 200 méterre a lakóhelyétől a kisállat-tulajdonosok 20 perces sétát tehettek kedvenceikkel.

Mivel azonban ilyenkor sokan csoportokba verődve sétáltattak, a kormány visszavonta az intézkedést. Öt nap alatt több mint 37 ezren írták alá azt a petíciót, amelyet kedd este továbbítottak a kormányfőnek. A szervezők reménye szerint meghallgatásra talál kérelmük, a jelenleg hatályos, este 17 és hajnali 5 óra közötti kijárási tilalom ugyanis az aláírók szerint káros lehet a sétához szokott házi kedvencek számára.

A belügyminisztérium jelentése szerint nagyon sokan szegték már meg eddig a kijárási tilalom szabályait, a rendőrök sok esetben csak figyelmeztettek, de a szabálysértési eljárások is megkezdődtek már.

Közben Szerbiában egy nap alatt 785-ről 900-ra nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, és már 23-an haltak bele a SARS-CoV-2 vírus okozta, súlyos tüdőgyulladáshoz vezető betegségbe.

Bosznia-Hercegovinában már 13 halottja van a Covid-19 betegségnek, és egy nap alatt 368-ról 420-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Tizenheten már felgyógyultak a betegségből.

Észak-Macedóniában kedden 285, szerdán már 329 igazolt fertőzött volt, a halottak száma kilenc, tizenketten pedig már meggyógyultak. Montenegróban 105-ről 109-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma szerdára.

Koszovóban az alkotmánybíróság az alaptörvénybe ütközőnek minősítette kedden a kijárási tilalomra vonatkozó döntést, mert azt a parlament felhatalmazása nélkül hozta meg a kormány. A testület arra szólította fel a távozó kabinetet, hogy legkésőbb április 13-ig vonja vissza az intézkedést.

Koszovóban keddről szerdára 106-ról 112-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában