újabb akciókra készült

2020.09.01. 14:29

Elfogták Törökországban az Iszlám Állam országos parancsnokát

A török hatóságok elfogták és letartóztatták az Iszlám Állam (ISIS) dzsihadista terrorszervezet törökországi parancsnokát, Mahmut Özdent – jelentette be kedden Süleyman Soylu török belügyminiszter.

Az Anadolu török állami hírügynökség értesülése szerint a férfit a dél-törökországi Adanában fogta el a terrorelhárítás. A gyanúsítottat onnan Isztambulba szállították, majd megkezdték a kihallgatását. Soylu keddi Twitter-bejegyzésében azt is jelezte, hogy „jelentős tervek” voltak a férfi birtokában.

A belügyminiszter később újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy Özden Irakból és Szíriából folyamatosan kapta az utasításokat arra vonatkozóan, hogy hozzon létre 10-12 fős csoportokat, és hajtson végre „megmozdulásokat” Törökországban. Hozzátette: a férfivel kapcsolatban álló, letartóztatott ISIS-tagok kihallgatása is zajlik.

Soylu arról számolt be, hogy

Özdenhez azon a múlt héten elcsípett dzsihadistán keresztül vezettek a szálak, aki AK-47-es gépkarabélyával Isztambulban készült merényletet elkövetni.

A tárcavezető egyúttal arra mutatott rá, hogy bizonyos dolgok „összezavarták”, miután olyan terveket is találtak, amelyek egyáltalán nem jellemzők az ISIS-re. Soylu nem kifejezetten az utóbbira hozta fel példaként, de megemlítette, hogy politikusok elrablása és Szíriába csempészése is szerepelt a végrehajtandó megbízások között.

Az Iszlám Állam dzsihadistái 2015-ben és 2016-ban számos fegyveres támadást és robbantást hajtottak végre Törökországban, amelyek közel 300 halálos áldozatot követeltek. A szervezet egyik legutóbbi támadása során egy merénylő 2016 szilveszterén 39 embert agyonlőtt egy zsúfolt isztambuli mulatóban.

Törökországban azóta is rendszeresek a terrorszervezet feltételezett tagjai és támogatói elleni razziák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában