Országos Bírósági Hivatal

2019.02.18. 16:00

Először rendeznek konferenciát az áldozatvédelemről

Az Áldozatvédelmi Konferencia célja a gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyságának előmozdítása, valamint a büntetőeljárásban résztvevők eszközrendszerének megismerése az áldozatvédelem területén.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) hagyományteremtő céllal rendez tudományos konferenciát az áldozatvédelemről február 18-án. A rendezvény a „Tanúgondozás és áldozatvédelem országos programhoz” kapcsolódik, amelynek fókuszában a tárgyalásra idézett tanúk és a bűncselekmények áldozatainak minél szélesebb körű támogatása áll – olvasható a hivatal közleményében.

Mint felidézik, a tavaly nyáron hatályba lépett új büntetőeljárási kódex nagy hangsúlyt fektet a sérülékeny csoportok – így például a fogyatékkal élők, a gyermekek –, valamint a sértettek jogainak védelmére.

Ezt szolgálja a bíróságokon szeptember óta működő távmeghallgatási rendszer is,

melynek lényege, hogy az áldozatoknak lehetőségük van elkerülni a vádlottal vagy az eljárás más szereplőjével való személyes találkozást. Az OBH több mint 70 erre alkalmas helyiséget hozott létre a bíróságokon, szeptember 1-je óta csaknem hatvan esetben hallgattak meg tanút a távmeghallgató rendszer segítségével. Az elmúlt években az ország valamennyi törvényszékén gyermekmeghallgató szobákat alakítottak ki, ezzel is szem előtt tartva a legsérülékenyebbek, a 18 év alattiak jogainak érvényesülését.

A konferencia zárásaként egy kerekasztal-beszélgetésen a rendőrség, az ügyészség, a bíróság és az ügyvédi kar képviselői arról értekeznek, hogy hogyan tehető még hatékonyabbá az áldozatvédelem a büntetőeljárásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában