voksoltak

2019.09.17. 20:15

Estig viszonylagos nyugalomban zajlottak az előrehozott választások Izraelben

A pártok egész nap folyamatosan üzenetekkel bombázták a polgárokat.

Viszonylagos nyugalomban zajlottak estig az előrehozott választások kedden Izraelben, a részvétel a 2015-ösnél alacsonyabb, de az idén áprilisinál magasabb volt a tizenhármas kereskedelmi tévécsatorna jelentése szerint.

Délután hatig a jogosultak 53,5 százaléka adta el voksát, ami 1,5 százalékkal magasabb az április 9-i választásokon ugyaneddig az időpontig megjelentek számánál, de több mint egy százalékkal alatta marad a 2015-ös részvételnek.

A helyi választási szokások szerint a baloldali szavazótábor általában korábban, már reggel szavaz, a jobboldali tábor pedig általában csak az utolsó órákban adja le voksát.

Az előzetes feszültség ellenére viszonylagos nyugalomban zajlott a voksolás, melyet soha nem figyeltek és ellenőriztek ennyien, kamerákkal is – mind a pártok, mind a központi választási bizottság felügyelői.

A pártok egész nap folyamatosan üzenetekkel bombázták az izraeli polgárokat, melyekben a kis pártok azért kértek segítséget, hogy bejussanak a kneszetbe, a nagyok pedig a jobboldali kormányzás megmentéséért, illetve ellenkezőleg, a Netanjahu-időszak lezárásáért.

A választási eredmények első, még csak exit poll felméréseken alapuló közlésére várni kell a szavazóhelyiségek este tíz órai zárásáig.

Azért kellett öt hónappal az áprilisi választások után ismét szavazóurnákhoz szólítani az izraelieket, mert a kormányalakításra felkért Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek a meghatározott időtartamon belül nem sikerült kormányt alakítania, de nem adta vissza felhatalmazását Reuven Rivlin államelnöknek, hogy ő mást nevezhessen meg kormányfőjelöltnek, hanem megszavaztatta a kneszet feloszlatását, és új választások kiírását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában