védekezés

2020.09.27. 16:34

Orbán Viktor: ki fogunk szabadulni ebből a bajból, addig pedig ki fogjuk bírni (videó)

A magyar kormányfő a járványügyi intézkedésekről, a határzárról és a koronavírus elleni vakcináról is beszélt a Tényekben.

A koronavírus-járvány első hullámához képest fontos változás, hogy most közelebb vagyunk ahhoz, hogy legyen vakcina – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a TV2 Tények című műsorának adott interjúban a Magyar Nemzet cikke szerint.

A kormányfő szerint Brüsszelben úgy számolnak, hogy következő év közepén lesz elérhető a vakcina, de az amerikaiak már ennek az évnek a végét is lehetségesnek tartják. Mint mondta, a kormány folyamatosan tárgyal az amerikai, japán, kínai és orosz vakcinafejlesztőkkel is, illetve pénzt is tettek az európai kutatási programokba.

Fontos tanulság, hogy az idősek továbbra is veszélyben vannak. Felszálló ágban van a járvány – emelte ki Orbán Viktor, hozzátéve, a gazdaságot valahogy helyre lehet hozni, az elvesztett életet ugyanakkor nem lehet visszahozni. A kormányfő együttérzését fejezte ki a gyászoló családoknak.

Rámutatott: az egészségügyre és az oktatásra nagy nyomás nehezedik, de együtt sikerülni majd legyőzni a járvány második hullámát.

Emlékeztetett, hogy tavasszal a világ 20-25 legjobban védekező országa között voltunk.

Orbán Viktor miniszterelnök a járványügyi védekezésről azt mondta: azért szervezték meg a nemzeti konzultációt, hogy olyan receptet kínáljanak fel, amit az emberek elfogadnak.

Egyetértési pontokat kell létrehozni. Az emberek védekezni akarnak, de nem szeretnék, hogy az ország megálljon, az országnak működnie kell. Ha az egészségügyi dolgozók kitartanak, akkor sikerülni fog – jelentette ki a kormányfő. Orbán Viktor hozzátette: a nyár nagy csábítást jelentett a fegyelem lazulására, de az ősz az segített, az emberek most jobban betartják a szabályokat.

Járom a kórházakat. Nehéz az orvosoknak, nővéreknek, de mindenhol van elegendő eszköz, ágy és lélegeztető-készülék. Lépcsőzetes védekezést valósítunk meg, kijelöltük az első nyolc kórházat, ha azok is megteltek akkor jön a következő

– magyarázta a kormányfő.

Hangsúlyozta: Ausztriára figyelni kell, mert ami ott bekövetkezik arra lehet majd nálunk is számítani. A cseh intézkedéseket a kormányfő nem tartja megfelelőnek, ott szerinte elvadult állapotok vannak, ezért fontosnak tartja a további határzár fenntartását.

Orbán Viktor szerint segíteni kell a vállalkozóknak, ennek eszköze pedig az adócsökkentés, a beruházás és a fejlesztés lehet. Hozzátette, ha minden kötél szakad, az állam is be tud segíteni a foglalkoztatásba, harmadik lehetőségként pedig ott van a közmunka is. Utóbbi kapcsán rámutatott: szükség lesz a közmunka bérek emelésére is.

A foglalkoztatás kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy több mint négy és félmillió ember dolgozik most Magyarországon.

Az én fejemben szerepel egy ötmilliós szám is, de ez nem a következő hónapok feladata – jegyezte meg.

Orbán Viktor emlékeztetett arra is, hogy a kormányra kerüléskor azt ígérte, tíz év alatt egymillió munkahelyet teremtenek.

Jól haladtunk, 800-900 ezernél tartottunk, majd a vírus lelassított bennünket, de most újra emeljük a számokat

– fogalmazott.

Beszélt arról is, hogy a járvány miatt jelenleg munkaerő-, gyártás-, kapacitás áthelyezés zajlik a világban, ez egy verseny, amibe nekünk is be kell szállnunk. Ezt a feladatot pedig Szijjártó Péter külügyminiszter fogja elvégezni. Az ő dolga lesz, hogy a válsághelyzetben is megpróbáljon előnyre szert tenni, úgymond „kanyarban próbáljon előzni Magyarország”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában