Brutalitás

2018.05.04. 17:11

Fejbe lőttek és megcsonkítottak egy versenylovat Sarkadon

A fejbe lövést állatorvos rendelte el, de ezzel szabályszerűen járt el. A csonkítást - valószínűleg húslopási céllal - ismeretlen illetéktelenek követték el, a rendőrség nyomoz.

A sarkadi vágta második előfutamán esett zsoké lovát a futam után elaltatták. A tulajdonos csütörtök estig abban a hiszemben élt, hogy a négylábút humánus körülmények között elaltatták, a helyi dögtelepre szállították. Később ismerősök küldtek számára fotót az elhullott, városszéli dögtelepen lévő állatról – írja a Beol.hu.

Mint az a portál beszámolójában áll, a fényképen egy megcsonkított, kicsavart pozitúrában elhelyezett, fejbelőtt ló látható. Az erről készült, Facebookon posztolt videójában a ló gazdája, Szabó Erzsébet megtörve, sírva mutatja be a szerencsétlenül járt lovat:

„Felfoghatatlan, ami történt, embertelen. A telep körül nincs kerítés, bárki bejuthat oda. Nem tudom, hogy kik tették és miért, de ki szeretném deríteni” –

mondta.

A Beol.hu megkereste a Magyar Állatorvosi Kamara főtitkárát, Dr. Horváth Lászlót, aki elmondta, nem ütközik törvénybe, hogy a lovat fejbe lőtték.

– Erre vonatkozóan leírva biztos, hogy nincs olyan szabály, amit elő lehetne venni. Gyakorlatilag az állat életének a kioltására többféle mód és lehetőség is adódhat attól függően, hogy éppen melyik lehet a legoptimálisabban gyorsabban elvégezni. Egészen aprólékosan kellene tudni a részleteket, hogy az állatorvos miért nem injekciósan altatta el. Az állat szenvedésének megrövidítésére szokták alkalmazni a fejbelövést. Egy laikus számára egy kicsit horrorisztikusnak tűnő megoldás, de évszázadok óta alkalmazzák. Haszonállatok esetében nagyon gyakori, hogy ezt a megoldást választják – fogalmazott Horváth László.

A hatályos jogszabály szerint a tulajdonost terhel mindenféle kötelezettség a lóval kapcsolatban. Két lehetőség merült fel: vagy ő elviszi, elviteti az állatot Füzesgyarmatra; vagy Sarkadon kerül sor az altatására, és a sarkadi gyepmesteri telepen helyezik el a tetemét. A lovas családtagjainak kérésére és képviselőjük jelenléte mellett az utóbbira került sor – mondták a dögtelepet is működtető sarkadi városgazdálkodási irodánál.

Az állatorvos először az altatás, végül mégis a lelövés mellett döntött. Mint elmondta, sajnos számítani lehetett arra, hogy az elhullt állat tetemét egyesek táplálkozási célra fordítják, ezért jó döntésnek tartja, hogy nem adta be a végső elaltatáshoz szükséges, méreg-dózisnak számító 50 milliliternyi altatóanyagot.

A városgazdálkodási iroda egy debreceni céggel, az ATEV Zrt.-vel áll kapcsolatban, és a cég munkatársai pénteken szállították el a ló tetemét, miután jelezték nekik, hogy a dögtelep megtelt. A városgazdálkodási irodánál hozzátették: a tetem dögtelepen történt elhelyezése és elszállítása közötti idő alatt sajnálatosan voltak olyan emberek, akik bementek a dögtelepre és erkölcsileg mindenképpen elítélhető módon megcsonkították az elhullott állatot.

Az ügyben állást foglalt a Nemzeti Vágta Szervezőbizottsága is: megértésüket és együttérzésüket fejezték ki a lovas felé, mindazonáltal megállapították, hogy „a sérült ló orvosi kezelése és elszállítása a lótulajdonos képviselőjének hozzájárulásával és jelenlétében, valamint a szabályok betartásával történt.” Mint írják, „a ló tetemét azonban – mielőtt a debreceni székhelyű ATEV Zrt. elszállította volna a gyepmesteri telepről – illetéktelen személyek megcsonkították. A további ilyen esetek elkerülése érdekében az üzemeltető azonnali intézkedéseket vezetett be és intézkedett a lerakóhely kiürítéséről is.”

A rendőrség állatkínzás gyanúja miatt nyomozást rendelt el és vizsgálja a történtek körülményeit.

Forrás: Beol.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában