dunai hajóbaleset

2019.05.30. 21:55

Őrizetbe vették a Hableánynak ütköző szállodahajó kapitányát (frissítve)

A szerda este a Duna budapesti szakaszán elsüllyedt hajón harminchárom dél-koreai turista és a kétfős magyar személyzet utazott. A Hableány nevű turistahajó a szakadó esőben egy szállodahajóval ütközött, amely maga alá gyűrte a kisebb hajót. A mentésbe a rendőrök és a tűzoltók mellett a katonák is bekapcsolódtak, a Duna teljes magyarországi szakaszán.

Budapest, 2019. május 30. Az MH 1. Honvéd Tûzszerész és Hadihajós Ezred AM-31 Dunaújváros hajója részt vesz a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó állapotának vizsgálatában a Margit híd alatt 2019. május 30-án. Legalább heten meghaltak, amikor május 29-én éjszaka a Viking Sigyn szállodahajó és a Hableány turistahajó összeütközött a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel a fedélzetén. A rendõrség büntetõeljárás keretében, szakértõk bevonásával vizsgálja a hajóbalesetet. MTI/Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Cikkünket folyamatosan frissítjük!

Őrizetben a Hableánynak ütköző szállodahajó kapitánya

A 64 éves ukrán férfit halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

A vízi baleset körülményeinek tisztázása érdekében a Budapesti Rendőr-főkapitányság igazságügyi hajózási nautikai szakértő bevonásával nyomozást rendelt el – írja a police.hu alapján az Origo.

A nyomozók szemlét tartottak, tárgyi bizonyítási eszközöket foglaltak le. A nyomozás során beszerzett személyi és tárgyi bizonyítékok alapján felmerült a személyre szóló megalapozott gyanú, ezért a szállodahajó ukrán állampolgárságú kapitányát a nyomozók

halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt

gyanúsítottként hallgatták ki.

A 64 éves C. Yuriy odesszai lakost kihallgatását követően őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.

A szállodahajó utasai semmit nem éreztek az ütközésből

„Fent voltunk a balkonon, és láttuk, ahogy emberek a vízből segítségért kiáltanak”

- mondta az AFP hírügynökségnek Ginger Brinton, a Viking Sygin egyik utasa, majd folytatta:

„Nem éreztük az ütközést. Semmit nem éreztünk, csak embereket láttunk a vízben. Rettenetes volt.”

Egy másik amerikai turista, Clay Findley éppen a fedélzeten tartózkodott, hogy fotókat készítsen a Parlamentről, amikor megtörtént a tragédia.

„Láttam, ahogy felborul a hajó, emberekkel a fedélzeten...az egész 10-15 másodpercig tartott...senkit nem láttam feljönni a vízből”

- közölte könnyezve a hírügynökséggel.

A Cobra különleges búváregység is segít

Ausztria a Cobra különleges egység tíz búvárját küldte csütörtökön Budapestre, hogy támogassák magyar kollégáikat a dunai hajóbalesettel kapcsolatos mentési munkálatokban – közölte az osztrák belügyminisztérium. A mentési szakértők az eltűnt dél-koreai utasok keresésében vesznek részt – tette hozzá a tárca.

„Őszinte részvétem a szerencsétlenséget szenvedett utasok hozzátartozóinak. Az ilyen tragikus baleseteknél fontos, hogy műveleti erőkkel és korszerű technikával álljunk szomszédjaink rendelkezésére” – hangsúlyozta Eckart Ratz belügyminiszter, egyúttal köszönetet mondott a Cobra kötelékében szolgálóknak.

Az APA osztrák hírügynökség szerint a búvárokat a magyar vészhelyzetkezelési központ kérésére küldik Magyarországra.

Dél-Korea korábban bejelentette, hogy 13 fős mentőcsoportot küld a magyar fővárosba.

Ha a roncsban találnak áldozatokat, előbb a holttesteket hozzák fel

Ifjabb Adamkó Péter barlangi búvár azt mondta, hogy az ipari búvárok kemény fizikai munkát végeznek, a felszerelésük 30-50 kiló, hogy a sodrásban „ne legyen pozitív lebegőképességük”. A búvárok a felszínről, kompresszorról kapják a levegőt, és egy másik tömlőn keresztül kommunikálni is tudnak a felszínen lévőkkel.

Azt is mondta, hogy ha a roncsban holttesteket találnak, akkor – az általa ismert protokoll szerint – először a testeket egyenként kell felhozni, és csak a végén a roncsot.

Lemerülnek a búvárok

Az Origo értesülései szerint a búvárok készülődnek, hogy lemerülnek a roncshoz. Információk szerint már a hajón vannak, bármelyik percben indulhatnak.

Az akció rendkívül kockázatos. Czakó László búvár az M1 aktuális csatornának csütörtökön azt mondta, a körülmények miatt annyira veszélyes a művelet, hogy csak olyanok mehetnek le, akiknek nagy a tapasztalatuk.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1-en közölte: a vízhozam a baleset idején és csütörtök délelőtt is másodpercenként 4000-4500 köbméter volt, ami a normális mennyiség duplája.

Fotó: origo.hu
Fotó: MTI / Kovács Tamás

Szentmisét ajánlottak a katolikusok, gyűjtést hirdettek a reformátusok

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek táviratban fejezte ki részvétét Andrew Yeom Soo-jung bíborosnak, a Szöuli Főegyházmegye érsekének a szerda esti dunai hajóbaleset miatt.

E szerint Erdő Péter szomorúan értesült a koreai turistákat szállító hajó balesetének és elsüllyedésének tragikus híréről. A bíboros osztozik az áldozatok családtagjai, a Szöuli Főegyházmegye és a Koreai Köztársaság gyászában.

„Kérem, fogadják őszinte részvétemet! Szentmisét ajánlok az áldozatok lelki üdvéért és imádkozom a sérültek gyógyulásáért, valamint a családokért, akiket ez a tragédia sújtott”

- fogalmazott Erdő Péter.

A reformatus.hu portálon közzétett felhívásban hirdetett gyűjtést a dunai hajóbaleset túlélői, illetve a gyászoló családok és árvák megsegítésére Bogárdi Szabó István püspök, a református egyház zsinatának lelkészi elnöke, aki arra kéri „a jó szándékú embereket”, velük együtt imádkozzanak az életben maradottakért és az áldozatok családjaiért.

„Szeretnénk ily módon is kifejezni együttérzésünket koreai testvéreink iránt, akik mindig segítségünkre siettek, ha bajban voltunk”

– fogalmazott az egyházi vezető.

A református egyház egy elkülönített számlára várja az adományokat (belföldről: 10702019-19024048-55300001, külföldről: HU46 1070 2019 1902 4048 5530 0001, közlemény: hajóbaleset). Az összegyűlt pénzt a budapesti koreai református gyülekezeten keresztül juttatják el az érintetteknek. Az adományszámla a magyar áldozatok hozzátartozóinak megsegítésére is nyitva áll.

Még napokba telhet a hajóroncs kiemelése

Akár napok, de egy hét is eltelhet, mire kiemelhetik a szerda este a Dunába süllyedt sétahajó roncsait a búvárok – mondta Sopronyi Richárd, a Diving Island Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön.

Az ipari búvár elmondta, a Duna jelenleg is árad, és az előrejelzések szerint ez még akár jövő keddig is így maradhat.

Jelenleg a folyó vízszintje két méterrel magasabb annál a megengedett mértéknél, amiben még dolgozhatnak a szakemberek

- fűzte hozzá.

A nagyon erős sodrás és víznyomás a búvárok számára életveszélyes körülményeket teremtenek, ezért ilyenkor meg sem próbálják a leereszkedést.

Többnyire egyébként egy pontonhoz rögzítik magukat a búvárok (ezért van a helyszínen a honvédség pontoneleme), majd a fenéken kúszva közelítik meg a roncsot.

A látótávolság a Dunában még alacsonyabb vízállás esetén is nulla, ezért csak tapogatózni tudnak a szakemberek.

A búvárok feladata ilyenkor, hogy felmérjék a roncs pontos helyét és rögzítsék azokat a drótköteleket, amelyekkel majd kiemelik a hajótestet – mondta Sopronyi Richárd, hozzátéve, a szakemberek ilyenkor csak kívül dolgoznak, hiszen nagyon kockázatos lenne bemenni egy sérült hajóba.

A művelet sikeréhez legalább négy-öt ember munkájára van szükség, közülük csak egy fő a búvár, míg a többiek segítők, illetve irányítók.

A konkrét üggyel kapcsolatban megjegyezte:

vélhetően nagyon gyorsan süllyedt a folyóba a sétahajó, így azoknak, akik nem a fedélzeten tartózkodtak, valószínűleg esélyük sem volt kijutni.

Először vetették be a sürgősségi mentőhajót

Hivatalos rendszerbe állítása előtt először vetették be a dunai sürgősségi mentőhajót a szerdai hajóbalesetnél – közölte a Wein János Alapítvány, a Fővárosi Vízművek és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata csütörtökön.

„A szolgálat életre hívói mély megrendüléssel és az áldozatok hozzátartozói iránti együttérzéssel tekintenek a tragédiára, és természetesen a mind vízijártasságban, mind elsősegélynyújtásban gyakorlott, tapasztalt személyzet mindaddig rendelkezésre áll, amíg a körülmények azt szükségessé teszik” – írták a közleményükben.

A közlés szerint az áradó Duna és a kedvezőtlen időjárás súlyosbította helyzettel csak speciális jármű tudott megbirkózni.

A szerda este felborult hajó vízbe esett utasainak felkutatásában az áradó Duna, a sötétség és az eső nehezítette körülmények között speciális kialakítású és felszereltségű, tapasztalt személyzettel rendelkező járműre volt szükség.

Ezért a mentésirányítók felkérésére haladéktalanul útnak indították a három szervezet együttműködésével létesített sürgősségi mentőhajót, amelynek a március végi műszaki átadását követően pünkösd utánra tervezték a hivatalos rendszerbe állítását – olvasható a közleményben.

A sürgősségi mentőhajó vízre márciusi bocsátását a Fővárosi Vízművek videóján tudja megtekinteni:

A járműnél elsődleges szempont volt, hogy kialakítása és felszereltsége alapján rendkívüli körülmények közt is alkalmas legyen a dunai vízimentésre. Ezt az adottságát felhasználva az utasok felkutatásán túl a tűzoltósággal kötelékben az elsüllyedt hajó szonáros keresésében és megtalálásában, majd csütörtökön annak ellenőrzésében kapott meghatározó szerepet, hogy a hajótest nem mozdult-e el – írták.

Útban vannak Budapestre az áldozatok hozzátartozói

A Very Good Tour dél-koreai utazási iroda tudatta, hogy a balesetet szenvedettek 38 hozzátartozója útban van Budapestre, péntek délután vagy este fognak megérkezni Magyarországra.

Szijjártó Péter a baleset helyszínén fogadja a dél-koreai külügyminisztert

Magyarország osztozik Dél-Korea fájdalmában és mindenben együttműködik vele – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön. A tárcavezető közleményében kiemelte: megdöbbenéssel értesült a dunai hajókatasztrófáról.

„Együtt érzünk a gyászolókkal, a mentést végző szakembereknek pedig sok erőt és kitartást kívánunk”

- fogalmazott.

Reggel a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) fogadták Kju Szik Chöt, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetét. A megbeszélésen a nagykövetet tájékoztatták arról, hogy pénteken Szijjártó Péter a baleset helyszínen fogadja Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminisztert, majd pedig a KKM-ben folytatják a megbeszélést.

A külügyminiszter hangsúlyozta:

„Osztozunk dél-koreai barátaink fájdalmában és mindenben együttműködünk velük.”

Az illetékes hatóságok mindent megtesznek a túlélők felderítése, a baleset okainak feltárása és a felelősök megtalálása érdekében.

A hatóságok rendelkezésére álló utaslista alapján dél-koreai és magyar állampolgárok érintettek a balesetben – áll a közleményben.

Aknamentesítő hajó horgonyoz a Margit hídnál

A Magyar Honvédség Dunaújváros nevű aknamentesítő hajója horgonyoz csütörtökön délután a budapesti Margit hídnál, a szerda esti hajóbaleset helyszínén – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A hatóságok vélhetően e vízi jármű bázisán kívánják kiépíteni azt a folyami pontont, amely segítheti az elsüllyedt kirándulóhajó kiemelését. A területen hatósági motorcsónakok cirkálnak.

Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy a Margit híd Lánchíd felőli járdáját a pesti irányból lezárták a gyalogos forgalom elől egészen a margitszigeti villamosmegállóig.

A helyszínen több dél-koreai tévéstáb követi a mentés eseményeit, illetve jelen van a nemzetközi sajtó is.

Volt elegendő számú mentőfelszerelés a hajón

A Hableány hajó fedélzetén a teljes befogadóképesség – vagyis 60 fő – számára megfelelő mentőfelszerelés volt – közölte a sétahajó üzemeltetője, a Panorama Deck Kft. csütörtökön. A közlemény szerint

a hajózási társaság a balesetben érintett utasok és legénység számára azonnali pénzügyi segítséget ajánl fel.

Mint írták, a Hableány hajó 27 méter hosszú, 150 lóerős motorral felszerelt, rendszeresen karbantartott járműve a Panorama Deck flottájának 2003 óta. Érvényes engedéllyel rendelkezik 2020. október 31-ig. A tapasztalt, 58 éves hajóvezető és az 53 éves matróz kifogástalanul végezte a munkáját, mióta a társaság alkalmazásában állt.

A baleset okainak feltárásában a vállalat a hatóságokkal mindenben együttműködik, és azonnal felállított egy belső vizsgálóbizottságot a körülmények feltárására.

„A Panorama Deck vállalat, annak vezetősége és teljes legénysége megrendülten áll a tragédia előtt, és részvétét fejezi ki a balesetben elhunyt vagy eltűnt utasok és legénység családjának” – írták.

A baleset pillanatai, amint a nagyobb hajó maga alá gyűri a kisebbet, az alábbi felvételen láthatók:

Közölték továbbá, hogy a vállalat minden elérhető hajója és legénysége részt vett a mentésben a hatóság vezetésével.

Telefonon beszélt Orbán Viktor és a dél-koreai elnök

Mun Dzse In dél-koreai elnök telefonon beszélt csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnökkel, és

arra kérte a magyar kormányt, hogy továbbra is tegyen meg minden tőle telhetőt a budapesti hajóbalesetben eltűnt dél-koreai turisták mentésében

- közölte a szöuli elnöki hivatal szóvivője.

A 15 perces beszélgetésben Mun megköszönte, hogy a magyar hatóságok „aktívan végzik a mentési műveleteket” – tette hozzá Ko Min Dzsung.

Közben a magyar belügyminiszter hivatalában fogadta a Dél-Korea magyarországi nagykövetét, Kju Szik Chöt csütörtökön – közölte a Belügyminisztérium.

Azt írták, Pintér Sándor részvétét nyilvánította az elhunyt koreai állampolgárok hozzátartozóinak, majd részletes tájékoztatást adott a szerda este történt hajóbaleset ismert körülményeiről, a hatóságok megtett intézkedéseiről és a mentési-kutatási folyamatról.

A koreai nagykövet személyesen is tájékozódott a folyamatban lévő mentési-kutatási tevékenységről a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban. A közlemény szerint Kju Szik Chö azt mondta, 27 búvár érkezik a Koreai Köztársaságból Budapestre a magyar hatóságok kereső tevékenységének támogatására. Ezt a belügyminiszter köszönettel fogadta, és a Koreai Köztársaság segítségét kérte az áldozatok azonosításához.

Kiválóan dolgoztak a mentők és a sürgősségi intézmények

Ezt Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter állapította meg, miután meglátogatta a dunai hajóbaleset Uzsoki utcai kórházban ápolt sérültjeit Budapesten csütörtökön délelőtt.

A tárcavezető a kórház épületében tartott sajtótájékoztatón elmondta: a mentők azonnal beszállították a sérülteket az Uzsoki utcai, a Honvéd-, illetve a Szent Imre-kórházba, a sürgősségi osztályok pedig azonnal átvették és megfelelően ellátták őket.

A hét sérültből négyen már elhagyhatták kórházat, a többi három állapota kielégítő

- tette hozzá.

A balesetnek hét könnyű sérültje van, kihűléses tünetekkel vitték őket kórházba.

Fokozottan figyelik a főváros alatti folyószakaszt

Haladéktalanul elrendelték a harmadfokú készültségnek megfelelő, fokozott éjjel-nappali parti figyelő-jelentő szolgálatot – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön.

A fokozott szolgálat a Duna Budapest alatti szakaszán a déli országhatárig, három vízügyi igazgatóság területén, a közép-Duna-völgyi, a közép-dunántúli és az alsó-Duna-völgyi területén van érvényben.

Négy vízi járműves figyelőszolgálatot rendeltek el a déli M0 híd alatt, Tassnál, a solti rakodónál és Baján, a Türr István hídnál.

Egy kitűző hajó még az éjszaka folyamán a baleset helyszínére érkezett és azóta is biztosítja a nemzetközi hajóút kitűzési feladatait, ahol részleges hajózárat rendelt el a hatóság. Egy további kitűző hajó is részt vesz a munkában, amely a Duna Baja és Solt közötti szakaszát felügyeli. A kiemelést elősegítendő a baleset helyszínén vízsebességméréseket és mederfelmérést végeznek a nap folyamán.

A Duna vízállása Budapestnél szerda este 21.00-kor 501 centiméter volt, csütörtök délelőtt 10 órakor pedig 513 centiméter. A vízhozam délelőtt 4470 köbméter/secundum volt a Duna fővárosi szakaszán, a tetőzés ideje alatt szombaton kora este pedig 5550 köbméter/secundum várható – írta az OVF.

A baleset előtt a Hableány fordult a Viking Sigyn elé

A dunai hajóbaleset felvételein az látszik, hogy az ütközés előtt a Hableány turistahajó befordult a Viking szállodahajó elé, azt követően történt a tragédia – közölte Pál Adrián rendőr ezredes az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján.

A felvételeket értelmezve elmondta: a videón az látható, hogy „hegymenetnek, északnak” tartott mindkét hajó, és amikor beértek a Margit híd két pillérje közé,

a Hableány „valamilyen oknál fogva” befordult a Viking elé, a Viking pedig megborította a kishajót, amely hét másodperc alatt elsüllyedt.

Hozzátette, a 21.05-kor történt ütközésről tíz perccel később egy betelefonáló értesítette a tevékenységirányító központot, azt követően érkeztek a helyszínre a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentők, a honvédség, az önkéntes tűzoltóságok, a polgárőrség és a vízügyi igazgatóság munkatársai.

A Hableány egy korábbi felvételen a Duna Margit híd és Lánchíd közötti szakaszán

Az ezredes közölte, amíg a hatóságok szakemberei a helyszínre érkeztek, addig civilek a balesethez közeli hajókról mentették a vízbe esett embereket.

Az MTI kérdésre azt közölték, a Viking Sigyn hajó „svájci illetőségű céghez tartozik”, kapitánya pedig ukrán állampolgár, akit már meghallgattak a balesettel kapcsolatban.

Sérülés a Viking Sigyn szállodahajón a Duna Margit híd és Árpád híd közötti szakaszán 2019. május 30-án hajnalban
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Időközben a svájci székhelyű Viking hajózási társaság megerősítette csütörtökön, hogy Sigyn nevű sétahajója részese volt a balesetnek. A Viking hajóján lévők közül senki nem sérült meg. A társaság együttműködik a hatóságokkal a baleset körülményeinek kivizsgálásában – közölte a cég.

Hét áldozat, 21 eltűntet még keresnek

Büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálják, mi vezethetett a szerda esti dunai hajóbalesethez – közölte Pál Adrián rendőr ezredes az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján. Elmondta,

hét halottat találtak, közülük kettőt azonosítottak, és továbbra is 21 eltűntet keresnek a Duna teljes déli szakaszán.

A kimentett hét túlélő mindegyike dél-koreai állampolgár.

Kérik: aki látta a balesetet, azonnal jelentkezzen a rendőrségen.

Az elsüllyedt Hableány turistahajón 35-en tartózkodtak: 22 nő, 12 férfi és egy gyermek. A kapitányon és a matrózon kívül a többiek turisták, illetve idegenvezetők.

Pataki Zsolt Gábor tűzoltó ezredes arról beszélt, hogy a Duna teljes déli szakaszán folyik az áldozatok és a lehetséges túlélők felkutatása; felvették a kapcsolatot a szerb hatóságokkal is.

Dél-Koreából is érkeznek katasztrófamentők Budapestre

Kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el csütörtökön a dél-koreai elnök a koreaiak magyarországi vízi balesete miatt. Később bejelentették: a külügyminiszter vezette csoport még csütörtökön Budapestre utazik, valamint a magyar fővárosba küldenek egy 13 fős mentőcsoportot.

Mun Dzse In elnök utasította kormányát, hogy a magyar hatóságokkal együttműködve tegyen meg minden tőle telhetőt azoknak a dél-koreai turistáknak a megsegítésére, akik hajóbalesetet szenvedtek Budapesten.

A Yonhap hírügynökség jelentése szerint Mun tájékoztatást kapott a történtekről Csung Jui Jongtól, a nemzetbiztonsági hivatal vezetőjétől.

Kim In Csol minisztériumi szóvivő később közölte: Kang Kjung Vha külügyminiszter vezetésével még csütörtökön 18 tisztviselőből álló csoportot küldenek Magyarországra. „Kang miniszter a baleset helyszínére utazik, hogy személyesen irányítsa kollégáink munkáját” – mondta.

Az államfő ezután rendkívüli tanácskozást tartott biztonsági kabinetjével. Az elnöki szóvivő ennek végeztével közölte: az operatív csoporton kívül egy 13 fős mentőcsoport is Magyarországra utazik. Ennek hét tagja katasztrófamentő lesz – közülük ketten részt vettek a Szevol dél-koreai komphajó 2014-es katasztrófája utáni mentésben -, hatan pedig a parti őrség tagjai.

A szóvivő idézett az elnöktől: „Szeretném, ha minden lehetséges diplomáciai csatorna igénybevételével, a magyar hatóságokkal együttműködve a lehető leggyorsabban elvégeznék a kutató-mentő műveleteket. A legfontosabb a gyorsaság. A lehető leggyorsabban mozgósítsák a katasztrófamentőket a szükséges felszerelésekkel együtt!” – jelentette ki.

Heten meghaltak és 19-en eltűntek a balesetben, amelyben összeütközött két hajó szerda este Budapesten a Dunán, és az egyik elsüllyedt. A balesetnek hét könnyű sérültje van, kihűléses tünetekkel vitték őket kórházba stabil állapotban. Később közölték a Yonhap szerint, hogy három embert már ki lehetett engedni a kórházból, egy továbbit pedig hamarosan szintén ki lehet.

Ri Szang Mu, a Very Good Tour Co. dél-koreai utazási iroda igazgatója bocsánatkérően meghajol a budapesti dunai hajóbalesetről tartott szöuli sajtóértekezleten 2019. május 30-án
Fotó: Ahn Jung Dzsun / MTI / AP

A dél-koreai turisták egy hat országot érintő kelet-európai körutazáson vettek részt, amelynek része volt a Baltikum is – közölte az utat szervező, szöuli székhelyű, Very Good Tour nevű utazási iroda a baleset után néhány órával megtartott sajtótájékoztatóján.

A hajó fedélzetén 35-en tartózkodtak, ebből ketten a legénységhez tartoztak. A turisták legtöbbje 40 és 50 év közötti volt, egy hatéves gyerek és egy hetvenes éveiben járó férfi is volt közöttük – mondta egy meg nem nevezett minisztériumi tisztségviselő.

Meghallgatták a Hableányt üzemeltető cég vezetését

Meghallgatták a rendőrök a szerdán este balesetet szenvedett Hableány elnevezésű turistahajó tulajdonosait és teljes cégvezetését – mondta Tóth Mihály, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője csütörtökön. Hozzátette:

a turistahajó személyzete saját életét kockáztatva részt vett a mentésben.

Az elsüllyedt hajó legénysége több évtizedes tapasztalattal rendelkezett.

Naponta több ezren vesznek részt hasonló dunai városnéző programokon – mondta. Jelezte: évente több millió turista vesz részt hajós programokon Magyarországon, hasonló balesetre ebben az évszázadban nem volt példa.

Az MTI információi szerint a dél-koreai turisták esti sétahajózáson vettek részt a Duna budapesti szakaszán az idegenvezetőikkel, a hat országot – köztük Magyarországot – érintő körutazásuk egyik programjaként.

Megérkezett egy daru is a baleset helyszínére

Egy vízi daru érkezett a Margit híd melletti Duna-szakaszra, a szerda esti hajóbaleset helyszínének közelébe – jelentette az MTI helyszíni tudósítója csütörtök reggel.

A tudósító elmondta, a vízen – a Margit híd pillérei között – jelenleg a katasztrófavédelem munkatársai, illetve a Magyar Honvédség és a rendőrségi tűzszerészek tanácskoznak a mentés részleteiről.

Két motorcsónakot látni. Az Országház és a híd közötti szakaszra érkezett vízi daru mellett egy hatósági hajó horgonyoz.

Az MTI tudósítója csütörtök reggel azt az információt kapta, hogy az elsüllyedt kirándulóhajó roncsainak kiemelése még néhány óráig biztosan nem kezdődik meg.

A pesti rakparton rendőrautók hosszú sora várakozik.

Legalább heten meghaltak, amikor összeütközött két hajó szerda este a Budapesten, a Dunán a Margit híd közelében, és az egyik elsüllyedt. A balesetnek hét könnyű sérültje van, kihűléses tünetekkel vitték őket kórházba. Az elsüllyedt hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú személyzet tartózkodott.

Orbán Viktor részvétét fejezte ki a dél-koreai miniszterelnöknek

Levélben fejezte ki együttérzését Orbán Viktor kormányfő Lee Nak-yeon dél-koreai miniszterelnöknek és népének a Dunán szerencsétlenül járt dél-koreai turisták tragédiája miatt. Ebben biztosította őt arról, hogy a magyar hatóságok minden lehetséges erőfeszítést megtesznek a túlélők felkutatása érdekében – tájékoztatott csütörtök reggel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

„Gondolatainkban és imáinkban az áldozatok családtagjaival és Dél-Korea népével vagyunk ezekben a legnehezebb pillanatokban”

- fogalmazott Orbán Viktor.

Áder János részvétét fejezte ki a koreai elnöknek

A köztársasági elnök részvétét fejezte ki Mun Dzse Innek, a Koreai Köztársaság elnökének a Budapesten történt dunai hajóbaleset miatt, amelynek több koreai állampolgár esett áldozatául.

A Köztársasági Elnöki Hivatal által elküldött részvéttáviratban Áder János biztosította a koreai államfőt arról, hogy

Magyarország mindent megtesz a súlyos szerencsétlenség túlélőinek felkutatásáért, a kórházba szállítottak mielőbbi gyógyulásáért.

A köztársasági elnök közölte,

a magyar hatóságok alapos vizsgálatot folytatnak a baleset okainak és felelőseinek megállapítására,

és ennek során készen állnak az együttműködésre a koreai szakértőkkel.

Áder János őszinte részvétét és együttérzését fejezte ki a balesetben elhunytak hozzátartozóinak és az egész koreai nemzetnek. Az államfő reményét fejezte ki, hogy sikerül még túlélőket találni.

Pontonhídelemet juttattak a baleset helyszínére

Egy pontonhídelemet juttatott a Magyar Honvédség hadihajós ezrede a szerda esti hajóbaleset helyszínére, a Margit híd közelébe – mondta Szilágyi Zsolt ezredes, a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka a honvedelem.hu-nak.

A parancsnok elmondta, a baleset után nem sokkal parancsot kaptak, hogy mérjék fel képességeiket, pontosan mivel tudják támogatni a belügyminisztériumi és a katasztrófavédelmi szakemberek mentési munkáját.

„Az állományt riasztottuk, és létrehoztunk egy búvárcsoportot, illetve egy hajócsoportot”

- mondta az ezredes. „A hajócsoport egy tűzszerész járőrhajóból és egy beépített szonárral rendelkező folyami aknamentesítőből áll: előbbit a felszíni keresés-kutatás, utóbbit pedig a hajóroncs felkutatása céljából vetettük be – fogalmazott az ezredes.

Hozzátette, miután megtalálták a hajóroncsot, a hajókat visszarendelték a hadikikötőbe.

A búvárok készenlétben állnak, feladatuk, hogy támogassák a rendőrségi és katasztrófavédelmi búvárok tevékenységét. A katonák emellett előkészítettek egy pontonhídelemet is, amelyet egy aknamentesítő hajóra kötve a Margit híd közelébe juttattak. Ez búvárplatformként szolgál majd a merülésekhez, ha szükség lenne rá – mondta.

Hajózási zárlat van érvényben a Duna egy fővárosi szakaszán

Az Árpád híd és a Margit híd pesti oldalán lévő zárás május 30-án 6 óra 20 perctől visszavonásig van érvényben.

A hajóforgalom a folyó budai oldalán tud haladni – tették hozzá.

Búvárok készülnek merülésre

Megérkezett a Margitszigethez, az elsüllyedt turistahajó közelébe a Magyar Honvédség egyik hadihajója és búvárok készülnek a merülésre.

Közölték, értesüléseik szerint a honvédség szakemberei részt vesznek majd a 3-4 méter mélyre süllyedt Hableány felderítésében. Az M1 tudósítója gumicsónakokban búvárokat látott a Margit híd közelében.

A mentést már a főváros alatti folyószakaszra koncentrálják

Három fővárosi kórházba vitték a szerda esti, Budapesten történt dunai hajóbaleset sérültjeit – mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője csütörtök reggel az M1 aktuális csatornának.

Eddig hét holttestet és hét könnyebb sérültet találtak,

de az elsüllyedt hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú személyzet tartózkodott. Az erős sodrás miatt már a főváros alatti folyószakaszra koncentrálnak a mentésben részt vevők.

Győrfi Pál, közölte, a baleset hét sérültjét stabil állapotban vitték kórházba – tudomása szerint a Honvédkórházba, a Szent Imre kórházba és a Merényi Gusztáv kórházba -, annak köszönhetően, hogy hamar partra kerültek.

A sérültek átfagytak a hideg vízben, de nagyobb traumás sérülést nem találtak rajtuk

- tette hozzá.

A Duna vize most hideg – 10-15 fokos -, s az áradás miatt nagyon erős a sodrása

- mondta a szóvivő, hozzátéve, aki ilyenkor vízbe kerül, az pillanatok alatt kihűlhet.

Az M1 aktuális csatorna információi szerint az erős sodrás miatt már a főváros alatti folyószakaszra koncentrálnak a mentésben részt vevők.

Rendőrségi motorcsónak a Duna fővárosi szakaszán, a Margit hídnál a csütörtök délelőtti órákban
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A helyszínen van egy mentőhajó, amiről azt vizsgálják, hogy miként lehetne kiemelni a Hableány nevű sétahajó roncsát. Az M1 információi szerint három méter mély lehet a Duna azon a szakaszon – a Margit hídhoz közel -, ahol a hajó elsüllyedt.

Budapestre jön a dél-koreai külügyminiszter

Még csütörtökön Budapestre utazik Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter.

„Kang miniszter a baleset helyszínére utazik, hogy személyesen irányítsa munkatársaink munkáját” – tudatta Kim In Csol, a szöuli külügyminisztérium szóvivője aláhúzva, hogy szorosan együttműködnek a magyar hatóságokkal, és mindent megtesznek, hogy gyorsan és hatékonyan kezeljék a kialakult helyzetet.

Több fázisban hozzák fel a hajóroncsot

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője közölte, jelenleg a kiemeléshez szükséges előmunkálatokat végzik.

Kitért arra is, az alsó rakpartokon a mentési munkálatokkal kezdődően bevezetett forgalomkorlátozást feloldották, de időszakosan korlátozásokra kell majd számítani.

Az elsüllyedt hajó, a Hableány tulajdonosa, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője, Tóth Mihály közölte, cégük is részt vesz abban a válságstábban, amelyet a baleset után állítottak fel.

Az M1 aktuális csatorna tudósítója azt jelentette, két holttestet a Rákóczi hídnál, egyet pedig az M0-s autópálya déli szakasza közelében találtak meg a vízben.

Mentőmellény turistahajón?

Egy dél-koreai szemtanú szerint, aki látta a balesetet egy másik hajóról, nem volt mentőmellény a Hableányon utazókon. Egy szöuli rádiónak egy másik turista, aki augusztusban utazott egy hasonló turistahajón, azt mondta, hogy azon sem voltak mentőmellények, és amikor ezt jelezte a szintén dél-koreai idegenvezetőjének, az annyit válaszolt, hogy így mennek itt a dolgok. Az utazási iroda tájékoztatása alapján egyelőre nem világos, volt-e turistákon mentőmellény, amelyek kapcsán

Kang Hyeong-sik, a külföldre utazó koreaiak biztonságáért felelős tisztviselő is megszólalt, arról beszélve, hogy az ilyen turistahajókon nem szoktak ilyesmit viselni dél-koreai turisták.

A South China Morning Post szerint egy hatéves kislány is volt a hajón, ami elsüllyedt a Dunán, arról azonban egyelőre nem tudni, vele mi történt. Az utazási iroda által kiadott listán, amely a túlélők nevét tartalmazza.

A koreatimes az utazási iroda adatai alapján arról ír, hogy a Dunából hét nőt és egy férfit mentettek ki, akik 31-66 év közöttiek.

A Yonhap hírügynökség idézte az utazási irodának azt a közlését, miszerint nem lehet tudni, hogy a hajó minden utasán volt-e mentőmellény.

Rögzítették a tragédia pillanatait

Az időkép webkamerája a Victoria Hotel tetején üzemel, így rálátást nyújt a Parlamenthez közeli részekre. A felvételen jól látszik, hogy a nagy szállodahajó maga alá gyűri a Hableányt:

Előzmények

Egy nagyméretű luxushajóval ütközhetett az a turistahajó, amely elsüllyedt szerda este a Dunán a Parlamentnél – jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója.

A nagyméretű hajó elsodorta, maga alá gyűrte a Hableány elnevezésű turistahajót, amely gyorsan elsüllyedt.

Hét ember meghalt, miután két hajó összeütközött, majd az egyik felborult és elsüllyedt a Dunán a Parlamentnél szerda este – jelentette be Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a helyszínen.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője és Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője (b-j) 2019. május 30-án tájékoztatja a sajtó képviselőit a balesetről
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Rutinszerű hajós városnézés közben történt a baleset, melynek következtében elsüllyedt a Hableány elnevezésű sétahajó – mondta az M1 aktuális csatornának Tóth Mihály, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője szerda éjszaka.

Azt mondta: semmit sem tudnak a körülményekről, hogy mi történt és hogyan történt. Ezt a hatóságok vizsgálják.

Tóth Mihály közölte azt is, hogy a hajót folyamatosan szervizelték, műszaki hibáról nem tudnak.

Annyit tudnak, hogy a hajó gyorsan süllyedt. A környezeti tényezők, köztük a sodrás is nehezíti a mentést – tette hozzá.

Megismételte, hogy a sétahajón 32, főleg távol-keleti turista utazott és a kéttagú legénység.

A mentést nehezíti, hogy erősen fúj a szél, és nagy a sodrás is, a víz a hajót is elsodorta (más hírek szerint elsüllyedt). A víz mindössze 15 fokos.

Az MTI tudósítója azt jelentette a helyszínről, hogy a környéket teljesen lezárták, a vízi rendészet hajói, mentőhajók és tűzoltóhajók segítik a mentést. A Petőfi téren több rendőr-, mentő- és tűzoltóautót látott.

Az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. megbízásából Tóth Mihály szóvivő az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: 22 óra előtt a Panorama Deck Kft. Hableány elnevezésű sétahajója eddig ismeretlen okok miatt felborult és elsüllyedt a Duna budapesti szakaszán az Országháznál.

Ez a hajó süllyedt el

A Panorama Deck Kft. „minden erőforrást mozgósít az emberéletek védelmében”. A baleset okainak feltárásában a vállalat a hatóságokkal mindenben együttműködik – tették hozzá.

A Hableány hajó 60 ember befogadására képes, 27 méter hosszú, 150 lóerős motorral felszerelt, rendszeresen karbantartott járműve a Panoráma Deck flottájának 2003-óta

- írták.

Borítókép: A Honvédség Dunaújváros nevű hajója részt vesz a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó állapotának vizsgálatában a Margit híd alatt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában