Járvány

2020.12.31. 06:32

Feltételes engedélyt kapott Kínában a Sinopharm egyik vakcinája

Feltételes forgalmazási engedélyt kapott Kínában a Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó egyik koronavírus elleni vakcinája – jelentette be csütörtökön az oltóanyag fejlesztője, a cég leányvállalataként működő China National Biotec Group (CNBG).

A cég előző nap közölte, hogy a klinikai tesztek eredményeinek időközi elemzése alapján

a vakcina 79,34 százalékos védelmet nyújt a koronavírus-fertőzéssel szemben.

Ez az első olyan kínai fejlesztésű oltóanyag, amelynek hatásosságáról hivatalos tájékoztatást adtak.

A feltételes engedély azt jelenti, hogy a kutatások még folynak, ezért a hatóságok további, a szer hatásosságára és biztonságosságára vonatkozó adatokat kérhetnek be a gyártótól, különös tekintettel a különböző egészségügyi profillal rendelkező csoportoknál történő alkalmazásáról.

A Sinopharm vakcinája inaktivált, vagyis az emberi sejtekben szaporodásra nem képes vírust tartalmaz, és a szervezet saját immunreakcióját kiváltva teszi ellenállóvá az embereket a koronavírussal szemben.

A vállalat közlése szerint a két dózissal beoltott emberek 99,52 százalékánál magas volt a koronavírust semlegesíteni képes antitestek száma.

Az oltóanyagot pedig általánosan biztonságosnak ítélték, jóllehet a hatásosságáról szóló közleményben nem tértek ki a mellékhatásokra.

A 79,34 százalékos hatásosság megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint a kínai gyógyszeripari felügyelet követelményeinek, így a gyártó benyújtotta kérelmét a piacra bocsátáshoz. Az engedélyt a kínai gyógyszeripari felügyelet még szerdán meg is adta – derül ki a CNBG csütörtöki közleményéből.

Kínában egy júliusban elindított, sürgősségi program keretében már mintegy egymillió embert oltottak be három hazai fejlesztésű kísérleti vakcinával, köztük a Sinopharm két oltóanyagával. Egy újabb, ingyenes oltási kampány keretében pedig február elejéig további ötvenmillió ember beoltását tűzték ki célul, hogy ezzel szavatolják a kínai holdújév biztonságos megünneplését februárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában