Válsághelyzet Kárpátalján

2018.10.12. 07:41

Fizikailag is veszélyeztetik a magyar családokat Ukrajnában

Ukrajnában már nem csak törvényeket hoznak a magyar kisebbség tagjaival szemben, hanem fizikailag is veszélyeztetik a magyar családokat – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára.

Beregszász, 2018. szeptember 8. A helyi 6. Számú Horváth Anna Általános Iskola elsõ osztályos tanulói Beregszászon, a kárpátaljai magyar oktatási nyelvû iskolák központi tanévnyitóján 2018. szeptember 8-án. MTI Fotó: Nemes János

Az államtitkár csütörtök este a Hír TV Magyarország élőben című műsorában elmondta: rendkívül aggasztó, hogy szinte napi szinten sok olyan döntés születik az ukrajnai magyarok ellen, amelyekről már nem is beszélünk, hiszen a hírek már „halállistáról”, deportálásról és határ közeli laktanyák építéséről szólnak.

„Ki emlékszik már az oktatási vagy a nyelv törvényre?” – kérdezte Magyar Levente. „Határvonalhoz érkeztünk, hiszen korábban még csak arról volt szó, hogy jogszabályokat hoznak az ukrajnai magyarokkal szemben, most viszont már a fizikai épségükért kell aggódnunk. Közvetlen veszélyben vannak az ukrajnai magyar családok.”

Borítókép: A helyi 6. Számú Horváth Anna Általános Iskola első osztályos tanulói Beregszászon, a kárpátaljai magyar oktatási nyelvű iskolák központi tanévnyitóján 2018. szeptember 8-án.

MTI Fotó: Nemes János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában