Lehetőség

2018.05.24. 16:50

Fogyatékos fiatalok pályaválasztását segítő központ nyílik

A Piarista Rend Magyar Tartománya új módszertani és fejlesztő intézetet indít, mely a sajátos nevelési igényű, megváltozott munkaképességű fiatalok, illetve fogyatékos emberek életpálya-építésében kíván személyre szabott szakmai segítséget adni.

A Kilátó nevű szakmai központ ősszel kezdi meg működését Vácon, céljairól csütörtökön számoltak be egy szakmai napon Budapesten.

A Kilátó célja, hogy a fiataloknak segítsen életpályájuk megtervezésében, mellettük álljon és személyesen kísérje őket a munkaerőpiaci beilleszkedéshez fontos fordulópontoknál. A központ elsősorban az enyhén értelmi fogyatékos, nagyothalló, siket, gyengénlátó, vak, mozgásszervi fogyatékos, beszédfogyatékos, autizmus spektrumzavarral élő fiataloknak tud érdemben segítséget nyújtani.

Az intézményben várhatóan harminc sérülésspecifikus szakember, gyógypedagógus, pszichológus, mentor, pályaválasztási tanácsadó, mentálhigiénés, ifjúságvédelmi, szociális szakember és munkáltatói kapcsolattartó dolgozik. Az első évben kétszáz, majd a harmadik évtől már ötszáz fiatalnak tudnak segíteni.

A központ szeptembertől még ideiglenes helyen, majd jövő májustól az addig felújított váci ferences rendházban működik majd, kormányzati finanszírozással. Elsődleges szolgáltatási területe Vác és térsége, de terveik szerint módszertanilag országos szinten is elérhetőek lesznek. Az intézmény különböző munkadiagnosztikai, pályaorientációs, munkaerőpiaci és mentorszolgáltatásokat kínál, és egyben módszertani, mentorképzési központként működik.

Labancz Zsolt piarista tartományfőnök azt mondta, a Kilátóval – ahogy 26 éve a gödi szakmunkásképző intézmény elindításával – egy új területre lépnek, de ez a feladat is jól illeszkedik a katolikus tanító szerzetesrend küldetéséhez.

Felidézte, a rendalapító Kalazanci Szent József célkitűzése volt, hogy iskoláik a társadalom megújítását szolgálják, és segítsék a fiatalok beilleszkedését.

Egy társadalom érettségét mutatja, mennyire tud segítőkészséggel fordulni azok felé, akik saját erejükből nem vagy csak nehezen tudnának integrálódni

- tette hozzá.

Borítókép: illusztráció. Forrás: AFP / Amelie-Benoist / BSIP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában