Tenni a legkisebbekért

2019.05.14. 14:26

Fülöp Attila: a gyermekvédelem ügye nem tűr kompromisszumokat

Az államtitkár hangsúlyozta: mindent el kell követni annak érdekében, hogy ha egy fiatalt bármilyen trauma, stresszhelyzet ér, felnőve rendezett életet élhessen.

Székesfehérvár, 2019. január 23. Fülöp Attila, az Emberi Erõforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkára az új nevelõszülõi programról tartott sajtótájékoztatón Székesfehérváron 2019. január 22-én. MTI/Bodnár Boglárka

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

A gyermekvédelem ügye nem tűr kompromisszumokat – hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára kedden Kalocsán, egy gyermekvédelmi fórumon.

A gyermekvédelmi szakembereknek szóló, az Emmi Speciális Gyermekotthoni Központ, Általános Iskola és Szakiskola Kalocsai Gyermekotthona által szervezett országos találkozón az államtitkár kiemelte: a speciális szükségletű gyermekek védelme és neveltetése nem a fiatalok és nevelőik magánügye, hanem a közösség ügye. Az intézményekből kikerülő, rendezett körülmények között élő fiatal ugyanis már nemcsak a saját életét, hanem a város, a megye, és az ország életét is befolyásolja – tette hozzá.

Kiemelte: a tavaly ősszel útjára indított Befogadlak elnevezésű nevelőszülői programnak, gyermekvédelmi kampánynak éppen az volt a célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét, nagyon sok támogatással és odaadással minden élethelyzeten lehet változtatni, segíteni.

A kormány igyekszik minden támogatást biztosítani a speciális gyermekvédelem területén is.

A fejlesztéseknek köszönhetően Kalocsán és Zalaegerszegen is sikerült a közelmúltban új helyekkel bővíteni az őket ellátó intézményeket – mondta az államtitkár.

Az egyházi szerepvállalásról azt mondta: az egyházaknak a szociális és gyermekvédelmi területen végzett munkája nem újkori jogszabályi kötelezettségeken, hanem évszázados, évezredes vállalásokon, hagyományokon alapul. A kormány pedig támogatja, segíti ezen törekvéseket – fűzte hozzá.

Bábel Balázs érsek, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye vezetője kiemelte: az egyház a nevelés valamennyi olyan formáját támogatja, amely hozzájárul, hogy „a mai fiatalok felnőve jobb emberekké váljanak”.

Az érsek szerint a speciális szükségletű gyermekekkel foglalkozóknak „nem szabad elkeseredniük, és minden nehézséget vállalniuk kell,

elsőszámú módszerük pedig a személyes hozzáállás és példamutatás kell legyen”.

Beszélt a több mint száz éve ifjúságneveléssel foglalkozó Regnum Marianum katolikus közösségben folyó munkáról is. A szervezet – amely kétezer gyermekhez és fiatalhoz ér el – az ország egyik legnagyobb lelkiségi mozgalma, mégis fontosnak tartja és őrzi a személyesség értékét – fogalmazott.

A Kalocsán nyolcadik alkalommal megrendezett országos konferencián Juhász Gábor, a helyi gyermekotthon vezetője úgy fogalmazott, hogy tevékenységük speciális szakembereket igényel, és ezek az intézmények az utolsó lehetőségei a fiatalok társadalmi integrációjának.

Font Sándor a térség fideszes országgyűlési képviselője kijelentette: a gyermekvédelemben dolgozóknak minden támogatásra szükségük van, hiszen nehéz terepen végzik munkájukat, és lelkileg is nagy kihívás a rájuk bízott fiatalok integrálásának felelőssége.

Borítókép: Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára 2019. január 22-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában