Ország-világ

2020.10.22. 07:19

Giorgia Meloni: a magyarok emelt fővel saját érdekeiket képviselik (videó)

„Orbán Viktorral közösen valljuk, hogy a szabadságért küzdő magyar 56-os hősökhöz hasonló bátor népekre van szükség, akik emlékeztetik Európát a valódi identitására, mivel csakis erre lehet jövőt építeni” – nyilatkozta Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke október 23-a alkalmából.

Giorgia Meloni az Előre budai srácok olasz dal szerzője, Pier Francesco Pingitore kitüntetésén vett részt. Az olasz jobboldal himnuszává vált dal az októberi forradalom tizedik évfordulóján, 1966-ban született. Pingitorénak a magyar érdemrend tisztikeresztje kitüntetést adományozták.

„Mindig otthon érzem magam a magyarok között, nemcsak az ugyanolyan színű nemzeti zászló és az erős történelmi kapcsolatok miatt, hanem azért is, mert Orbán Viktorral ugyanúgy látjuk Európa távlatait és küldetését, és ezt az október 23-i magyar nemzeti ünnep is magában foglalja” – jelentette ki az FdI elnöke.

Elmondta, az olasz fiatalok távolról is generációkon keresztül szívvel-lélekkel a magyar szabadságharcosok mellett álltak, mivel tudták, hogy „a magyarok egész Európáért áldozatot hoztak”.

„Annak az Európának kell ma is érvényesülnie, amelyet oly sokak küzdelme teremtett meg a határok védelmében, az európai gyökerek, az identitás, az értékek biztosítása céljából”

– tette hozzá Meloni.

„A mai Európa ezzel szemben nemzetek feletti szuverén akar lenni a tagállamok szabadságának korlátozásával. Ezért gondolom, hogy teljesen természetes az európai népek reakciója, amikor le akarják vetni magukról az igát” – jelentette ki.

Az Olasz Testvérek Pártjának elnöke a Hír Televízió stábjának elmondta: példamutató, ahogyan a magyarok emelt fővel, saját érdekeiket képviselik.

A római parlamentben korábban tett felszólalásával kapcsolatban elmondta, Giuseppe Conte miniszterelnöknek a szemére vetette, hogy Olaszország vazallusként nem képes megvédeni önmagát, függetlenségét, szabadságát, stratégiai érdekeltségeit, miközben más, „kevésbé erős nemzetek, mint Magyarország és Lengyelország, felemeli a fejét”.

Giorgia Meloni elfogadhatatlannak nevezte, hogy az EU a jogállamisághoz kötve „zsarolja” a határait, gyökereit, identitását védő Budapestet és Varsót a gazdasági helyreállítási alap forrásaival.

Ismételten köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki levélben gratulált Meloni megválasztásához az Európai Konzervatívok és Reformerek élére.

„Orbán Viktorral közösen valljuk, hogy Európának bátor népekre van szüksége, amelyek emlékeztetnek, hogy Európa nem Maastricht, nem a stabilitási paktum, nem a mindent elnyomó bürokrácia, hanem védelmezendő civilizáció, mivel egyedül erre lehet jövőt építeni” – jelentette ki Meloni.

Giorgia Meloni emlékeztetett, hogy a közönség teljesen spontánul, az Előre budai srácokkal éneklésével köszöntötte Orbán Viktort, amikor tavaly szeptemberben részt vett az Atreju nevű jobboldali találkozón Rómában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában