katasztrófa

2019.10.23. 13:30

Halálos áldozatai is vannak az özönvízszerű esőzésnek

Katalóniában egy ember meghalt és többen eltűntek. 24 ezren maradtak áram nélkül és több autóúton, vasúti szakaszon is szünetel a közlekedés.

Montblanc, 2019. október 23. Özönvízszerû esõzés okozta villámáradás nyomai a katalóniai Montblanc városban 2019. október 23-án. Egy ember életét vesztette és ketten eltûntek az elõzõ esti áradásban, 24 ezer otthonban szünetel az áramszolgáltalás. MTI/EPA/EFE/Josep Lluis Sellart

Forrás: MTI/EPA/EFE

Fotó: Josep Lluis Sellart

A spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet) jelentése szerint fél nap alatt 180 milliméternyi csapadék zúdult Girona és Tarragona térségének több településére, helyenként viharos erejű széllel kísérve.

A halálos áldozat egy 75 éves férfi, akinek eltűnését még az éjjel jelentették a Barcelonához közeli Arenys de Munt településről, ahol a férfi az utcán parkoló autóját akarta a vihar elől biztonságba helyezni. Holttestét reggel találták meg.

A helyi hatóságok

négy eltűnt embert keresnek, köztük egy idős asszonyt és középkorú fiát, akiknek bungalójába tört be a víz éjszaka Vilaverd településen. Két másik embert pedig autójával együtt sodort el egy hirtelen megáradt folyó Espluga de Francolíban, ahol két híd és két vendéglátóhely is összedőlt.

A gépkocsit később üresen találták meg a folyóban.

Áradások, kidőlt fák, földcsuszamlások miatt több mint negyven közút vált járhatatlanná egyes szakaszokon, ahogy több vasútvonal is. A vihar következtében összesen 24 ezer katalóniai háztartás maradt áramszolgáltatás nélkül. A viharos időjárás érintette a földközi-tengeri Baleár-szigeteket is; Ibiza szigetén három munkás megsérült, amikor barakkjukat lerombolta a rendkívül erős szél.

Az Aemet tájékoztatása szerint a rossz idő észak felé, Baszkföld és Kantábria irányába haladt tovább Katalóniából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában