nyomoznak

2019.10.23. 18:48

Harminckilenc holttestet találtak egy kamionban Angliában

A bolgár jármű sofőrjét gyilkosság gyanújával őrizetbe vették.

Thurrock, 2019. október 23. Bolgár rendszámú kamionnál dolgoznak bûnügyi helyszínelõk a délkelet-angliai Thurrock városának ipari parkjában 2019. október 23-án. A hatóságok harminckilenc holttestet találtak a teherjármûben, amely október 19-én lépett be Nagy-Britanniába az észak-walesi Holyhead kikötõjében. A kamion észak-írországi illetõségû sofõrjét gyilkosság gyanújával õrizetbe vették. A rendõrségi tájékoztatás szerint az áldozatok között 38 felnõtt és egy tinédzser van. MTI/AP/UK Pool

Forrás: MTI/AP/UK Pool

Fotó: -

Az első beszámolókkal ellentétben nem Írországból, hanem Belgiumból érkezett Délkelet-Angliába az a kamionos utánfutó, amelyben szerdán 39 embert találtak holtan – közölte szerda esti frissített beszámolójában a területileg illetékes Essex megyei rendőrség. A brit belügyminiszter szerint egyelőre nem ismert az áldozatok nemzetisége.

A rendőrségi tájékoztatása felidézi, hogy az első adatok szerint úgy tudták, a kamion az észak-walesi Holyheadben lépett be Nagy-Britanniába még szombaton. Holyhead kikötője Nagy-Britannia nyugati partvidékén, csaknem 500 kilométerre északnyugatra van a délkelet-angliai Thurrock ipari parkjától, ahol az utánfutóra szerda hajnalban rábukkantak.

A rendőrség a mentők értesítése alapján vonult ki Thurrock városának Waterglade nevű ipari parkjába, ahol a kamion parkolt.

Az ipari park, ahol a kamiont megtalálták, a délkelet-angliai Dover kikötőjébe, illetve a Csatorna-alagút termináljához tartó kamionok pihenőhelyeként is szolgál.

Az essexi rendőrség módosított szerda esti beszámolója szerint a vizsgálatok kiderítették, hogy a vontatmány a belgiumi Zeebrugge kikötőjéből érkezett a Temze torkolatában fekvő Purfleet kisváros komptermináljába szerda hajnalban, nem sokkal fél egy után. A rendőrségi közlés szerint a kamionszerelvény vontatója viszont Észak-Írországból indult.

Nem sokkal a frissített brit közlemény ismertetése előtt Eric Van Duyse, a belga vádhatóság szóvivője közölte a belga sajtóval, hogy az első jelek szerint az utánfutó Belgiumon haladt keresztül. Hozzátette: az egyelőre nem teljesen tisztázott, hogy mennyi ideig tartózkodott Belgiumban és milyen útvonalon haladt.

Az essexi rendőrség szerda este megerősítette, hogy a kamion 25 éves észak-írországi sofőrjét gyilkosság gyanújával őrizetbe vették.

Hivatalos forrásból nem ismert a gépkocsivezető kiléte, de a brit médiában szerda este megjelent értesülések szerint Mo Robinsonnak hívják.

Jackie Doyle-Price, Thurrock konzervatív párti alsóházi képviselője Twitter-bejegyzésében egyenes utalást tett arra, hogy embercsempészettel összefüggő bűncselekményről lehet szó.

Azt írta: az embercsempészet „elvetemült és veszélyes cselekmény”.

Yvette Cooper, az alsóház belügyi bizottságának elnöke szerdai nyilatkozatában hangsúlyozta: jóllehet egyelőre nem ismertek a tragédia körülményei, az azonban tudható, hogy az embercsempészet a legveszélyesebb bűncselekmények közé tartozik. Hozzátette: a vizsgálatba be kell vonni az ír és a bolgár rendőrséget is.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök szerdán a BTV bolgár televíziónak elmondta, hogy a kamiont 2017-ben egy ír nő jegyeztette be Bulgáriában. Ezután azonban a jármű elhagyta az országot, és azóta egyszer sem lépett be Bulgáriába, így „bennünket nem lehet kapcsolatba hozni az üggyel” – közölte.

A szófiai külügyminisztérium szerdai közleménye szerint a Scania márkájú kamiont egy ír nő tulajdonában álló cég regisztrálta Várnában.

Richard Burnett, a brit közúti fuvarozók szövetségének (Road Haulage Association) vezérigazgatója szerda este a BBC televíziónak elmondta, hogy a kamion vontatmánya hűtőkonténernek látszik a szerelvényről közzétett felvételeken. Burnett szerint

az ilyen hűtőkamionok rakterét mínusz 25 fokig is le lehet hűteni, „borzalmas” körülményeket teremtve bárki számára, aki benne tartózkodik.

Priti Patel brit belügyminiszter, aki a londoni alsóház képviselőit tájékoztatta szerda délután az ügyről, elmondta, hogy

egyelőre nem ismert a 39 áldozat nemzetisége,

de a vizsgálatba bekapcsolódott a brit határőrség, az Országos Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA) és a bevándorlással kapcsolatos bűncselekmények felderítésére szakosodott belügyminisztériumi szervezet (Immigration Enforcement) is.

Az NCA szerdán közölte: vizsgálata elsősorban arra összpontosít, hogy szervezett bűnözői csoportok állnak-e az eset mögött.

Pippa Mills, az Essex megyei rendőrség főparancsnok-helyettese szerda délutáni sajtótájékoztatóján elmondta: a rendőrség hajnali háromnegyed 2 előtt néhány perccel kapott értesítést a mentőszolgálattól, hogy egy kamion rakterében sok embert találtak, és a sürgősségi szolgálatok megállapították, hogy mind a 39 ember – köztük egy tinédzser – meghalt. Nem adott érdemi választ arra a kérdésre, hogy a mentőket ki értesítette.

A főparancsnok-helyettes is hangsúlyozta, hogy a rendőrség egyelőre nem azonosította az áldozatok kilétét. Hozzátette, hogy

az azonosítási folyamat feltételezhetően hosszú időt vesz majd igénybe.

Nagy-Britanniában legutóbb 2000-ben volt a mostanihoz mérhető tragédia: akkor 58 holttestet találtak a délkelet-angliai Dover kikötőjében egy holland rendszámú, szintén Zeebrugge kikötőjéből érkezett kamion rakterében. Az akkori áldozatok kínaiak voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában