megállapodás

2019.04.08. 14:20

Humanitárius fegyverszünetre van szükség Líbiában

Csak így tudják a sebesülteknek és a rászorulóknak eljuttatni a segítséget.

Az uniós külügyi tanács egynapos ülésére érkezve Luxembourgban – a miniszteri találkozó előtt nyilatkozva – ederica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője aláhúzta, hogy meg kell akadályozni a rivális csoportok közötti katonai viszálykodás további fokozódását, és vissza kell térni a politikai természetű tárgyalásokhoz.

„Líbiának nincs szükségre konfliktusra. A líbiaiaknak párbeszédre és egymás közötti politikai megállapodásra van szükségük” – fogalmazott.

Amennyiben a líbiai felek készen állnak a tárgyalásra, készek személyes érdekeiket háttérbe szorítani az ország és a líbiai emberek jövője érdekében, az egész nemzetközi közösség támogatni fogja a közös és mindenki számára elfogadható megállapodást. Akkor lehet eredményre jutni, ha a felek hajlandóak erejüket konstruktívan felhasználni. Az unió támogatni fogja ez ilyen törekvéseket – tette hozzá.

Az afganisztáni békefolyamattal kapcsolatban Mogherini azt hangoztatta, hogy az uniónak mindenben segítenie kell azon cél elérését, amely szerint afgán vezetésű tárgyalásokra van szükség az ország stabilitásának helyreállítása és a tartós béke megteremtése érdekében. Reményét fejezte, hogy a külügyminiszterek egyetértésre jutnak azokról az uniós eszközökről, amelyek ezt a törekvést hatékonyan segíteni tudják.

A luxembourgi ülésen az EU-tagországok külügyminiszterei elsősorban az afganisztáni és a venezuelai konfliktus megoldása érdekében tett uniós szerepvállalás állását tekintik át, valamint az EU úgynevezett keleti partnerségi programjáról folytat véleménycserét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában