Ország-világ

2020.07.18. 17:32

Ifj. Lomnici Zoltán: nem az első eset, hogy nyomás alá helyezik az idős választókat

Az alkotmányjogász szerint a XX. századi alkotmányos változások vívmánya volt az általános választójog kiterjesztése minden nagykorú állampolgárra a fejlett, demokratikus államokban.

Budapest, 2014. szeptember 5. Ifjabb Lomnici Zoltán, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivõje, alkotmányjogász a Gellért szállóban 2014. szeptember 5-én tartott sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették, hogy a szervezet nyílt levelet írt Barack Obamának, az Egyesült Államok elnökének a Magyarországot elmarasztaló írások miatt. MTI Fotó: Beliczay László

Forrás: MTI

Fotó: Beliczay László

Kádár Barnabás, a radikális baloldali Momentum Mozgalom politikusa arról értekezett a közösségi oldalán, hogy kizárná a választásokból az időseket. Kádár szerint az általa „jobboldali populistáknak” bélyegzett pártokra (Fidesz, PiS, brit Konzervatívok, amerikai Republikánusok – azaz a baloldal ellenségei: Orbán Viktor, Jaroslaw Kaczynski, Boris Johnson, Donald Trump) csak az idősek szavaznak – írja az Origo. Hozzáteszik: ez az „érvelés” még a Kádár által bemutatott, meglehetősen zagyva statisztikák alapján sem felel meg a valóságnak. A témával kapcsolatban a lap ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt, a Századvég Alapítvány jogi szakértőjét kérdezte.

Kádár Barnabás, a Momentum Mozgalom egyik politikusa – aki annak idején a NOlimpia-kampányt vezette – arról posztolt a közösségi oldalán, hogy

a nyugdíjasokat, illetve azon aktív személyeket is, akik már elmúltak 60 évesek, de még nem nyugdíjazták őket, kizárná a választásokból.

Az Origo megkeresésére reagálva ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője elmondta, hogy

a XX. századi alkotmányos változások vívmánya volt az általános választójog kiterjesztése minden nagykorú állampolgárra a fejlett, demokratikus államokban.

A választójog lényege, hogy az egy olyan politikai alapjog, amely a közügyek vitelére való részvétel jogát jelenti. Ez az úgynevezett népképviseleti elv, amelyet az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata (1948) oly módon rögzít, hogy

a saját hazájában mindenkit megillető jogként deklarálja a választójogot

– fűzte hozzá a szakértő.

A radikális baloldali megnyilatkozás kapcsán a választási alapelvek közül az általánosságot és az egyenlőségét emelné ki ifj. Lomnici, előbbi azt jelenti, hogy minden nagykorú állampolgár szavazati joggal rendelkezik, kivéve, hogyha elmebetegséggel küzd, vagy bűncselekmény elkövetése nyomán bírói ítélet zárja ki őt ennek a jognak a gyakorlásából.

A szakértő szerint egyetérthetünk abban, hogy harmadik kategóriaként az életkort nem lehet kizáró okként ebbe a sorba beleilleszteni.

Ifj. Lomnici elmondása alapján

az egyenlőség elve pedig azt jelenti, hogy minden választára jogosult személynek azonos értékű szavazati joggal kell rendelkeznie.

Amit a radikális baloldali politikus felvetett, az akár a plurális választójogra való utalást is jelenthetné, amely egy jogtipró megoldás, és a második világháború előtt úgy alkalmazták, hogy tulajdonosi pozícióhoz, vagy egyetemi végzettséghez kötötték, hogy valakinek egy vagy több szavazata legyen.

(Megjegyzés: ez egy súlyozott rendszer volt, amelyben a gazdagoknak és a diplomásoknak a szavazatuk nem egyet, hanem kettőt ért.)

A szavazás közvetlen, titkos és feltételhez nem köthető

– hangsúlyozta a szakértő.

Korunkban az időskor minőségi megélésének a feltételei adottak, ugyanakkor komoly erkölcsi deficit tapasztalható e téren, az Eurobarométer egy korábbi, összeurópai felmérése szerint a megkérdezettek 71 százaléka azt állította, hogy az 50 fölöttieknek kevesebb esélyük van a munka világában elhelyezkedni.

A baloldal által is rendszeresen idézett Ferenc pápa nemrégiben ezzel kapcsolatban a leselejtezés kultúrájáról beszélt, amelyet kiterjesztően értelmezve, azt mondtatjuk, hogy ez már nemcsak dolgokra, hanem történelmi személyekre, sőt társadalmi csoportokra is kezd érvényes lenni.

„Magyarországon nem ez az első eset, hogy nyomás alá helyezik az időskorú választói közösséget, és már leselejteznék a szavazati jog vonatkozásában ezt a társadalmi csoportot. Ez embertelen, erkölcsileg elfogadhatatlan, és jogilag teljes mértékben nonszensz” – zárta szavait ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Borítókép: ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában