Járvány

2020.07.28. 20:03

Így készülnek az egyes országok a koronavírus újabb hullámára

Több ezer brit turista mondta le nyaralását, miután a kormány váratlanul bejelentette, hogy kötelező karantén vár a Spanyolországból hazaérkezőkre. Ausztriában és Bajorországban is szigorították a beutazási szabályokat, a német tartományban drasztikusan megemelték a maszkot nem viselőkre kiszabható büntetést. Belgiumban egy családból egy főre, illetve 30 percre korlátozták a bevásárlás időtartamát, míg Franciaországban a kormány biztonsági maszkkészletek felhalmozására kérte a vállalatokat a vírus második hullámára készülve.

Szarajevó, 2020. július 27. Védõruhát viselõ egészségügyi alkalmazott egy kórházba érkezõ ember testhõmérsékletét méri Szarajevóban 2020. július 27-én, a koronavírus-járvány idején. Bosznia-Hercegovinában 10 498-ra nõtt a nyilvántartásba vett koronavírussal fertõzöttek száma, 294-en életüket veszítették a betegség következtében. MTI/AP/Eldar Emric

Forrás: MTI/AP

Fotó: Eldar Emric

A V4NA Hírügynökség beszámolója szerint Dominic Raab brit külügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy „nincs garancia arra”, hogy más országok nem kerülnek majd Spanyolországhoz hasonlóan a „vörös országok” listájára. A vírusfertőzés második hulláma miatt hamarosan a listára kerülhet Franciaország és Németország is, ahol ismét növekedett a fertőzöttek száma, és már jelezték, hogy visszavezethetik a vesztegzárat. A Telegraph arra is rámutat, hogy a legtöbb kormány által biztonságosnak ítélt ország az elmúlt héten Spanyolországhoz hasonlóan erőteljes növekedést mutatott a fertőzések terén. Mintegy 1,5 millió britet érintett közvetlenül a hirtelen bevezetett korlátozás, mivel jelenleg nagyjából 600 ezren tartózkodnak Spanyolországban.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök „igazságtalannak” nevezte a brit kormány karanténról szóló döntését a spanyol Tele5 televízió hírműsorában. Sánchez szerint Boris Johnson „hibát követett el”, amikor egyes fertőzött spanyol régiók helyett az egész országra vonatkozó karantént vezetett be. A spanyol kormányfő kifejtette: Nagy-Britannia nem kezelheti egyformán a spanyol szárazfölddel az úgynevezett „buliszigeteket”, mint Mallorca, Ibiza vagy a Kanári-szigetek, ahol alacsony a koronavírusos fertőzöttek száma. „Egyeztetünk a brit hatóságokkal és megpróbáljuk jobb belátásra bírni őket” – idézte Sánchezt a BBC.

Bajorország ingyenes koronavírus-tesztállomásokat telepít az osztrák határ közelében lévő autópályákra, valamint a müncheni és a nürnbergi repülőtérre és a központi vasúti pályaudvarra – jelentette be Markus Söder bajor miniszterelnök hétfőn. Söder megerősítette a maszkviselési kötelezettséget Bajorországban és hozzátette: drasztikusan, 5000 euróról 25 ezer euróra növelik a biztonsági előírásokat be nem tartókra kiszabható pénzbüntetés mértékét.

A szigorításokra azért volt szükség, mert a Covid-19 megbetegedések száma több járásban is ugrásszerűen nőtt a múlt hétvégén. A bajor miniszterelnök sajtótájékoztatóján közölte, hogy fokozzák az ellenőrzések számát a mezőgazdasági vállalkozásoknál, ahol jellemzően román, ukrán és magyar idénymunkások dolgoznak. Az alsó-bajorországi Mammingban a hétvégén 175 idénymunkás szervezetében mutatták ki a koronavírust, ezért 480 alkalmazottat karanténba helyeztek. A bajor faluban talált gócpont azért jelent veszélyt, mert közvetlenül mellette található Dingolfing, ahol közel tízezren dolgoznak a BMW legnagyobb németországi autógyárában.

Markus Söder megerősítette a német kormányhoz intézett felhívását, miszerint teszteljenek mindenkit, akik a kockázatosnak ítélt országokból érkeznek. Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter erre úgy reagált a ZDF televízió hétfő esti hírműsorában, hogy a jövő héttől elkezdik a repülőterekre érkezők kötelező tesztelését, és a vírusgócpontokban ingyenesek lesznek a tesztek.

Rendkívül szigorú óvintézkedéseket fogadott el a belga Nemzetbiztonsági Tanács hétfői ülésén. Sophie Wilmés miniszterelnök sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a szigorítások szerdán lépnek érvénybe és legalább egy hónapig tartanak majd. Belgiumban az eddigi 15 főről öt felnőttre csökkentették a biztonságosnak tekintett „családi buborékban” élők maximális számát. Legfeljebb 10 ember tartózkodhat egy légtérben a bárokban és az éttermekben, és be kell tartani a szociális távolságot. Felére csökkentették a csoportos rendezvények keretszámait, zárt térben legfeljebb 100, szabadtéri rendezvényeken 200 fő tartózkodhat, és kötelező a maszk viselése. A kormány a maszkviselés fenntartása mellett szigorította a bolti bevásárlások szabályait is. Augusztus végéig csak egy ember mehet bevásárolni, nem lehet a családdal vagy baráti társasággal betérni az üzletekbe, és a bevásárlás nem tarthat tovább 30 percnél.

A fertőzöttek számának emelkedése miatt kedd estétől kijárási tilalmat vezetnek be Antwerpen városában és a flandriai tartományban is. A kijárási tilalom este 11:30-tól reggel 6:00 óráig tart, a bároknak és éttermeknek legkésőbb 11 órakor be kell zárniuk. A szerdától életbe lépő karantén idején az emberek kizárólag munkavégzés, bevásárlás, illetve orvosi ellátás igénybevétele miatt hagyhatják el otthonukat. A tartomány kormányzója, Cathy Berx felszólította a szórakozni vágyó turistákat, hogy ne utazzanak Antwerpenbe „a saját és mások egészségének védelme érdekében”. Antwerpen lezárását még hétfőn javasolta Dirk Devroey, a Flamand Szabadegyetem (VUB) virológus professzora, miután a környékén duplájára nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma július harmadik hetében.

Franciaországban kedden 220 352 koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván, és pénteken először emelkedett napi 1000 fölé az új fertőzöttek száma. Ezért a francia kormány hétfőn utasította a vállalatokat, hogy tíz hétre elegendő szájmaszkot halmozzanak fel, felkészülve a járvány második hullámára. Franciaország és Belgium továbbá nem tanácsolja állampolgárainak, hogy Észak-Spanyolországba és Katalóniába utazzanak nyaralni, ahol a legrosszabb a helyzet.

Ausztria hétfőtől szigorította a beutazási szabályokat, a korlátozások arra a 32 országra vonatkoznak, amelyek a koronavírus-járvány szempontjából kockázatot jelentenek. Újítás, hogy az Ausztriába belépőknek rendelkezniük kell egy 72 órásnál nem régebbi negatív PCR-teszttel, ennek hiányában házi karanténba kell vonulniuk. A karanténban lévők kötelesek 48 órán belül saját költségükre elvégeztetni a koronavírus-tesztet, akik ezt elmulasztják, 1450 eurós pénzbírságra számíthatnak. Ausztriában különösen magas az ukrán, román és bolgár, valamint a nyugat-balkáni országokból érkező idénymunkások száma. Ukrajnában kedd reggelre egy nap alatt 919 fővel nőtt az új fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig 13-mal, 1629-re emelkedett. Romániában hétfőn túllépte a 17 900-at a Covid-19-betegek száma, közülük 353-an intenzív ápolásra szorulnak. A halálos áldozatok száma hétfőn meghaladta a 2200-at Romániában.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában