Járvány

2020.05.05. 08:29

Indiában enyhítettek a kijárási korlátozásokon, a járvány viszont gyorsul

India enyhített az új típusú koronavírus miatt elrendelt kijárási korlátozáson hétfőn, annak ellenére, hogy gyorsult a Covid-19-járvány terjedése, és a lazítás tömegeket vonzott ki otthonukból.

Az 1,3 milliárd lélekszámú Indiában a közel öthetes karantén lassította a SARS-CoV-2 nevű vírus terjedését, de hatalmas nehézségeket okozott a lakosság népes szegény rétegeinek, akik munka nélkül nem maradhattak a városokban, de a szülőfalujukba sem tudtak elutazni, és hosszú sorokban álltak naponta ételért.

A kijárási korlátozások egy része legalább május 18-ig fennmarad.

Azokban az alacsony kockázatú térségekben, ahol kevés, illetve egyetlen fertőzöttet sem jelentettek, megpróbáltak visszatérni a szokásos életvitelhez, bár maszkban, betartva a távolságtartást és a szigorú higiéniai előírásokat, másutt a közlekedésre és a munkavégzésre vonatkozó korlátozások továbbra is fennmaradnak. Újdelhiben, ahol számos korlátozás továbbra is életben van, az építőmunkások, az Uber taxi sofőrjei és a önfoglalkoztatók, így a háztartási alkalmazottak felvették a munkát.

A karantén idején csak a legfontosabb üzletek, így a zöldségesek, a bankok és a gyógyszertárak tartottak nyitva.

Betiltották az alkohol árusítását. Hétfőn azonban más üzletek is kinyithattak. Több mint száz ember a távolságtartásra fittyet hányva állt sorban egy alkoholos italokat árusító bolt előtt. Egy másik újdelhi italboltnál kétszázan tülekedtek, a rendőrök bambuszbotjukkal oszlatták fel a tömeget.

Az indiai városokból a karantén március 25-i életbe lépésekor elmenekülő ingázók az utakon rekedtek, vagy a saját államuk helyezte őket karanténba, amikor vonattal a szülőfalujukba utaztak.

Ingázók ezrei kényszerültek több száz kilométert gyalogolni hazáig, élelmiszer, gyógyszer, pénz, közlekedés, minden nélkül, hogy visszatérjenek a családjukhoz és a szeretteikhez

írta közleményében Sonia Gandhi, az ellenzéki Kongresszus Párt elnöke.

A fertőzési ráta 5,5 százalékra nőtt a két nappal korábbi 4,7 százalékról a Brooking Institution agytröszt szerint.

Az aktív esetek most 5,5 százalékos arányban nőnek, így minden 13. napon kétszer annyi beteg van. Ez nem jó. A válságkezelésnek (a karantén- és kontaktusfeltáró tevékenységnek, valamint a tesztelésnek) sokkal jobbnak kell lennie

írta a Twitteren Samika Ravi, a Brookings Institution munkatársa.

Indiában 42 ezer 500 fertőzöttet tartanak számon, 11 ezer 706 ember meggyógyult a betegségből, 1373-an pedig belehaltak a vírus okozta szövődményekbe.

Hétfőig több mint egymillió tesztet végeztek el. India azon országok közé tartozik, amelyek a legkevesebb szűrővizsgálatot végzik el a lakosság körében. Szakértők szerint a járvány még nem érte el a tetőpontját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában