Iráni-amerikai viszály

2020.01.07. 06:55

Irak az amerikai légicsapás elítélését követeli az ENSZ-től

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ítélje el a Kászim Szulejmáni iráni tábornok és iraki megbízottja, Abu Mahdi al-Muhandisz ellen Bagdadban elkövetett amerikai légicsapást – követelte Irak hétfőn a világszervezethez intézett levelében, megfogalmazása szerint annak érdekében, hogy ne uralja el a nemzetközi kapcsolatokat „a dzsungel törvénye”.

Ez az amerikai művelet egy „Irak népe és kormánya ellen elkövetett agresszió, az amerikai erők iraki jelenlétéhez kötött feltételek ”kirívó megsértése„, és veszélyes eszkaláció, amely pusztító háborúhoz vezethet Irakban, a térségben és a világban” – írja a francia hírügynökséghez is eljuttatott levelében Irak ENSZ-nagykövete, Mohammed Hussein Bahr Aluloom. Egyben felszólítja a világszervezetet, hogy kötelezettségeinek eleget téve lépjen közbe, egyebek mellett a tettesek felelősségre vonása érdekében.

Háromoldalas levelében az iraki nagykövet ugyanakkor nem kezdeményezte a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását. Korábban az iraki külügyminisztérium is panaszt tett már az ENSZ BT-nél.

António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn New Yorkban újságíróknak nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy a globális politikai feszültség az évszázad eddigi „legmagasabb szintjére hágott”, jelenleg is fokozódik, és egyre több országot késztet olyan, megjósolhatatlan döntésekre, amelyek beláthatatlan következményekkel és a téves helyzetértékelés súlyos kockázatával járnak.

A világszervezet vezető diplomatája azt mondta, hogy üzenete egyszerű: „Vessenek véget a feszültség növelésének. Gyakoroljanak maximális önmérsékletet. Kezdjenek újra párbeszédet. Újítsák meg a nemzetközi együttműködést” és kerüljék el egy új háború kitörését.

Guterres nem nevezett nevén egyetlen országot sem, de nyilatkozata nyilvánvalóan egybeesik az Egyesült Államok és Irán közötti feszültségek kiéleződésével, miután egy amerikai dróntámadásban pénteken Bagdadban megölték Kászim Szulejmáni iráni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének vezetőjét és Abu Mahdi al-Muhandiszt, az iráni támogatású iraki milíciák ernyőszervezetének, a Népi Mozgósítási Erőknek a vezetőjét. A csapásra válaszul Irán vasárnap bejelentette, hogy nem korlátozza többé atomprogramját, nem teljesíti a továbbiakban a 2015-ben kötött többhatalmi nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségeit, az iraki parlament pedig határozatot fogadott el arról, hogy minden amerikai katonának távoznia kell az ország területéről.

Egy amerikai illetékes friss hétfői közlése szerint az Egyesült Államok megtagadta a beutazási vízumot Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminisztertől, aki az amerikai dróncsapás ügyével összefüggésben részt akart venni New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtökre tervezett ülésén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában