A helyzet fokozódik

2017.09.15. 06:14

Ismét átlőtt a japánok feje felett Észak-Korea

Észak-Korea újabb ballisztikus rakétát bocsátott fel Phenjan egyik külső kerületéből keleti irányba, a rakéta átrepült Japán második legnagyobb szigete, Hokkaido felett, majd a Csendes-óceánba csapódott – jelentették péntekre virradóra a hírügynökségek. Összeállításunkat a nap során folyamatosan frissítjük.

A hírt néhány perccel a rakéta kilövése után a Jonhap dél-koreai hírügynökség tette közzé, majd Tokióban is megerősítették, jelezve, hogy a szerkezet a Hokkaidón fekvő Erimo városától kétezer kilométerre keletre csapódott a tengerbe. A rakéta típusát még nem sikerült azonosítani, de dél-koreai katonai források a Jonhapnak elmondták: körülbelül 3700 kilométeres hatótávolságú rakétáról van szó, amely mintegy 770 kilométeres magasságban repült.

Dél-Korea hadgyakorlatokat tart és rakétáival ő is célba lő

Mun Dzse In dél-koreai elnök a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülésén utasította a kormányt, hogy a nemzetközi közösséggel együttműködve vizsgálja meg az összes diplomáciai lehetőséget, amellyel elérhetik, hogy Phenjan felhagyjon nukleáris és rakétaprogramjával. Elrendelte egyben, hogy a dél-koreai hadsereg az Egyesült Államokkal szorosan együttműködve dolgozzon ki hatékony eszközöket válaszul az észak-koreai fenyegetésekre.

A dél-koreai hadsereg egyébként két ballisztikus rakétát indított pénteken, hat perccel az észak-koreai rakéta kilövése után. A Hjunmu-2 típusú, 300 kilométer hatótávolságú ballisztikus rakétákat a két Koreát elválasztó tűzszüneti vonal térségéből indították, az egyik a Keleti-tengeren sikeresen eltalálta a kijelölt célpontot – közölte a szöuli vezérkar. A közlemény szerint a célpont és a gyakorlótér közötti távolság megegyezett azzal a távolsággal, amennyire a Phenjan melletti légitámaszpont van, ahonnan az újabb észak-koreai rakétát pénteken fellőtték. A másik dél-koreai rakéta még az indítás kezdeti szakaszában a tengerbe zuhant, ennek okát a vezérkar nem részletezte.

Japán ismét tiltakozik

Két nagyobb japán légitársaság közölte, hogy az újabb észak-koreai rakétafelbocsátás nem befolyásolta sem a bel-, sem a külföldi légi járatok menetrendjét. A vasúti közlekedés azonban időlegesen szünetelt az ország északi és északkeleti körzeteiben.

A japán kormány nem késlekedett azonnal határozottan elítélni az újabb észak-koreai rakétatesztet. Szuga Josihide, a japán kormány főtitkára pénteki tokiói sajtóértekezletén elfogadhatatlannak nevezte az effajta cselekményeket. Hangsúlyozta: országa nem fogja eltűrni ezeket a sorozatos provokációkat, és határozottan tiltakozik Phenjannál. Mint jelezte, a szigetország szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal, Dél-Koreával és a többi érintett állammal, hogy sürgősen megfelelő választ adhasson Phenjan újabb lépésére.

Észak-Korea augusztus 29-én is ballisztikus rakétát bocsátott fel, az is átrepült Japán északkeleti része felett, majd a Csendes-óceánba csapódott.

Az amerikaiak Kínára és az oroszokra mutogatnak

Szakértői vélemény

A Fox televízió csütörtökön este megszólaltatott egy Dél-Koreában dolgozó kutatót. A Szöulból élő adásban kapcsolt Andrej Lankov kifejtette: Kim Dzsong Un észak-koreai vezető felgyorsította rakéta- és nukleáris programja megvalósítását, méghozzá „sokkal nagyobb ütemben, mint arra bárki is számított volna”. A szakértő szerint Phenjan megfelelő számú interkontinentális ballisztikus rakétára akar szert tenni, amellyel támadást intézhet néhány amerikai város ellen. Lankov kétségét fejezte ki, hogy féken lehetne tartani Észak-Koreát, ugyanis szerinte bármilyen katonai erő alkalmazása háborúba sodorja az egész Koreai-félszigetet.

Donald Trump amerikai elnököt az újabb észak-koreai rakétakilövés után John Kelly kabinetfőnök azonnal informálta.

Rex Tillerson, az amerikai diplomácia irányítója közleményben hangsúlyozta, hogy Kínának és Oroszországnak cselekednie kell. „Kína szállítja a fűtőolaj nagy részét Észak-Koreának, Oroszország a legnagyobb foglalkoztatója az észak-koreai munkaerőnek” – olvasható a közleményben. Az amerikai külügyminiszter kiemelte: „Pekingnek és Moszkvának közvetlenül vezetőik révén jelezniük kell, hogy nem tűrik tovább a felelőtlen rakétafelbocsátásokat.”

James Mattis védelmi miniszter – aki Nebraskában tett látogatást az Egyesült Államok Stratégiai Parancsnokságánál (STRATCOM) – újságíróknak azt mondta: az észak-koreai rakéta „japánok millióit rémítette meg és késztette arra, hogy fedezékbe vonuljanak”.

A tárcavezető egyúttal bejelentette: a kilövés után az illetékes amerikai tisztségviselők már egyeztettek is egymással. Amikor az egyik újságíró azt feszegette, hogy az Egyesült Államok milyen választ ad az újabb észak-koreai provokációra, Mattis csak annyit felelt: „Erről egyelőre nem akarok nyilatkozni.”

Közleményt adott ki az Egyesült Államok Csendes-óceáni Parancsnokságának (Pacam) szóvivője is. Dave Benham közölte: az amerikai hadsereg egyetlen észak-koreai közép-hatótávolságú ballisztikus rakétát észlelt, amely Japán fölött haladt el, mielőtt a Csendes-óceánba zuhant. A szóvivő közleménye szerint a rakéta nem jelentett fenyegetést Észak-Amerikára vagy az Egyesült Államok csendes-óceáni birtokára, Guamra.

Rendkívüli ülést tart pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Az tanácskozás összehívását a testület etióp soros elnöke jelentette be. A diplomata egyúttal közölte: az ülést zárt ajtók mögött tartják.

(Borítóképünkön egy japán nő az incidensről tudósító rendkívüli kiadású újságot vásárol a tokiói utcán.

Forrás: Takuya Matsumoto / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun / AFP)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában