Járvány

2020.05.22. 11:28

Izer Norbert: minden katás ráér az adótartozását tíz részletben fizetni

A nagyobb cégeknek is kedvezményeket adott a kormány.

Magyarország a vírussal szembeni első fordulót megnyerte és nemcsak egészségvédelmi, hanem a gazdaságvédelmi intézkedéseit is hamar meghozta – mondta el Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján – írja a Magyar Nemzet.

Mint mondta, már

151 ezer katás vállalkozó kapott négyhavi adómentességet, mintegy 26 szakmát lefedve: nekik nem kell adót fizetni június 30-ig.

Annak is jár ez a kedvezmény, aki melléktevékenységként végzi. A katások minden ellátásra jogosultak ezalatt az időszak alatt, amire eddig is – tette hozzá.

Emellett

minden katás ráér az adótartozását tíz részletben fizetni, ez automatikus, nem kell külön igényelni

– jelezte az államtitkár.

A nagyobb cégeknek is kedvezményeket adott a kormány:

négy hónapon keresztül a munkáltató adóterheit teljesen felfüggesztették, a munkavállalónak pedig csak szja-t kell fizetni.

Összesen 28 ezer vállalkozás veszi igénybe a kedvezményt és 210 ezer dolgozót segít vele az állam – hangsúlyozta Izer Norbert.

Az államtitkár tudatta, hogy az átlagbért keresőknél havi 138 ezer forint a kedvezmény mértéke, ez összesen 66 milliárd forintnyi adóbevétel kiesést jelent. Ezzel 210 ezer munkahely megőrzését tették lehetővé.

Áprilistól kiterjesztették a kedvezmények körét, ezzel összesen 100 milliárd forintot hagytak a cégeknél és munkavállalóknál, ez megkönnyítheti a katás vállalkozások újraindítását, és

több mint 360 ezer munkavállalónak tudtak segíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában