Kiutasítási program

2018.01.03. 15:00

Izrael távozásra szólította fel az illegális migránsokat

Az izraeli hatóságok szerdán bejelentették, hogy az országban tartózkodó csaknem 40 ezer illegális bevándorlónak távoznia kell, s ha ellenszegülnek, börtönbe kerülnek.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a kormányülés kezdetén üdvözölte, hogy megkezdődött a migránsok távozását ösztönző projekt. Az illegális úton érkezett külföldi állampolgároknak március végéig el kell hagyniuk Izraelt, ha nem akarnak határozatlan időre rácsok mögé jutni.

A belügyminisztérium adatai szerint 38 ezer, többségében eritreai és szudáni állampolgárt érint a rendelkezés. Az önként távozók ingyen repülőjegyet és csaknem 3 ezer eurót (több mint 900 ezer forintot) kapnak.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) nyugtalanságának adott hangot közleményében. Izraelt „köti a jog, hogy megvédje a menekülteket” – figyelmeztetett.

A főbiztosság tudomása szerint 2009 óta mindössze nyolc eritreai és két szudáni állampolgár kapott menekültstátust Izraelben. Rajtuk kívül 200, Darfúrból érkezett szudáni lakosnak biztosítottak humanitárius menedéket a közel-keleti országban.

A kiutasítási program keretében az izraeli kormány hallgatólagosan elismeri, hogy az eritreai és a szudáni migránsok nem térhetnek haza a szóban forgó afrikai országokban uralkodó állapotok miatt.

Az ENSZ emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolja az eritreai kormányt, a szudáni elnök, Omar el-Besir ellen pedig nemzetközi elfogatóparancs van érvényben népirtás, háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt. Izraeli civil szervezetek úgy tudják, hogy az ország Ruandával és Ugandával kötött megállapodást az önként távozók befogadásáról.

Az érintett migránsok többsége 2007-től kezdődően érkezett Izraelbe a Sínai-félszigeten keresztül. Az áradatot az fékezte meg, hogy a zsidó állam elektromos kerítést húzott fel az egyiptomi határon.

Az izraeli hatóságok több tábort létesítettek az ország déli részén, ahol mintegy 1500-an élnek szerény körülmények között. Ezek a létesítmények bezárják kapuikat, lakóik pedig szintén a távozás vagy a börtön között választhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában