Diplomácia

2019.02.11. 21:00

Javulnak a magyar-amerikai politikai kapcsolatok

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten egyeztetett amerikai kollégájával, Mike Pompeóval.

Budapest, 2019. február 11. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Mike Pompeo amerikai külügyminisztert 2019. február 11-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A tárcavezető a Mike Pompeóval tartott közös sajtótájékoztatón kiemelte: a kétoldalú kapcsolatrendszer gazdasági és védelmi pillére mellett elkezdték újraépíteni a harmadikat, a politikai kapcsolatokat – melyek a republikánus adminisztráció hivatalba lépése óta gyors javulásnak indultak.

Egybecsengő külpolitikai irányelvek

Szijjártó Péter kifejtette: mindez annak köszönhető, hogy a magyar kormány és a Trump-adminisztráció több általános politikai és nemzetközi kérdésben azonos vagy hasonló megközelítést képvisel. Így mindketten hazafias politikát folytatnak, ahol a nemzeti érdek az első, és azt gondolják, hogy az állam egyik alapvető kötelessége a saját polgárai biztonságának garantálása. Ezért működtek együtt az ENSZ globális migrációs csomagja elleni küzdelemben, illetve mindketten meg akarják védeni a keresztény örökséget és a keresztény közösségeket világszerte, továbbá a nemzetközi szervezetekben fellépnek, hogy tisztességes megközelítést alkalmazzanak Izraellel szemben – összegzett a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (b3) találkozója a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. február 11-én.
MTI/Szigetváry Zsolt

A politikus kitért arra, hogy az őszinteségre alapot adó külpolitika jegyében megvitathattak olyan témákat is, mint az Oroszországhoz fűződő viszony, a kínai gazdasági térnyerés és a magyar-ukrán kapcsolatok. Szijjártó Péter az utóbbiról szólva hangsúlyozta: Magyarországnak fontos a 150 ezer Kárpátalján élő magyar sorsa, ezért nem tud geopolitikai kérdésként tekinteni az ukrán helyzetre.

Védelmi együttműködés

A két ország védelmi együttműködési kereteit rögzítő megállapodással kapcsolatban a magyar miniszter elmondta: ezt 1997-ben kötötték, azóta megváltoztak a biztonsági kihívások, ezért modernizálni kell az egyezményt. A tárgyalásokat lezárták és a megállapodás szövegét a jövő héten az Országgyűlés honvédelmi bizottsága elé terjesztik – jelentette be.

Szijjártó Péter megjegyezte azt is, hogy az Egyesült Államok a második legnagyobb beruházó Magyarországon, 1700 amerikai vállalat 105 ezer magyarnak ad munkát.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. február 11-én.
MTI/Szigetváry Zsolt

 

Gázbeszerzés

A tárcavezető amerikai kollégája segítségét kérte, hogy az ExxonMobil mielőbb hozzon döntést, és kezdjék meg a kitermelést a romániai gázmezőkről, mert ezzel Magyarország előreléphet a gázbeszerzés többoldalúvá tételében.

Kérdésre kijelentette: Magyarország együttműködése Kínával vagy Oroszországgal nem befolyásolja azt, hogy az ország megbízható szövetséges a NATO-ban. Az Oroszországhoz fűződő viszony miatt Magyarországot érő kritikákkal kapcsolatban kiemelte: nem magyar vagy közép-európai energiacégek építenek gázvezetéket a Gazprommal. Közölte: Közép-Európa egyoldalúan függő helyzetben van Oroszországtól az energiabeszerzés tekintetében, pedig

„mi mindent megtettünk, minden beruházást végrehajtottunk”, hogy más forrásból is tudjunk gázt vásárolni.

Szijjártó Péter véleménye szerint a szövetségeseken múlik, hogy sikerül-e a diverzifikáció, de Nyugat-Európának ma nem érdeke, hogy Közép-Európának ez sikerüljön, különben nem építene új gázbeszerzési útvonalat Oroszország és Németország között. Ezzel Nyugat-Európa energiabiztonsága javulni fog, „mi meg várunk, hogy a szövetségeseink olyan döntéseket hozzanak, hogy mi is tudjunk más útvonalon” gázt venni – magyarázta a külügyminiszter.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Mike Pompeo amerikai külügyminisztert 2019. február 11-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában