Bérunió

2017.10.24. 15:33

Jobbik: munkaerőimporttal nem lehet Magyarországot feljebb emelni

A Jobbik a külföldre távozottak hazahívásával és a szakképzés reformjával kezelné a munkaerőhiányt – közölte Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus utalt arra, hogy a Market Zrt. elnök-vezérigazgatója egy panelbeszélgetésen vendégmunkások behívását vetette fel.

A Jobbik ennek szeretné elejét venni – jelentette ki, egyetértve azzal, hogy egy 20-30 ezres képzett munkaerő valóban hiányzik az építőiparból.

Z. Kárpát Dániel értékelése szerint munkaerőimporttal nem lehet feljebb emelni Magyarországot, ráadásul olyan harmadik országbeliek érkeznének, akikkel szemben a kormány is elutasító magatartást vett fel. Ennek veszélyei közé sorolta, hogy az érintettek egy része itt ragadna, valamint lenyomná a béreket.

Az alelnök megoldásként az európai bérunióról szóló kezdeményezésüket hozta fel, amely szerinte lassítaná a munkaerő kiáramlását és versenyképessé tenné a magyar fizetéseket.

Azt is mondta: a magyar fizetések euróban mérve távolodtak a régiós versenytársakétól, erről szakmai vitákat kellene folytatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában