zajlik a mentés

2018.07.09. 14:35

Kihozták a nyolcadik diákot is a thai barlangból

Újabb, már a nyolcadik gyermeket hozták ki a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerből a mentőalakulatok hétfőn - jelentette a Reuters és a Khaosod című helyi lap.

Maeszai, 2018. július 9. Mentõautóba helyeznek egy kimentett fiút a Tham Luang-barlang bejáratának közelében 2018. július 9-én, amikor folytatódik a június 23-án edzõjével a barlangban eltûnt ifjúsági labdarúgócsapat kimentése az észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvõ Maeszaiban. A barlangba betört víz által a külvilágtól elzárt csapat tagjai közül az elõzõ nap négyet már sikerült felszínre hozni. (MTI/EPA/Csiangraj tartomány közönségkapcsolati irodája)

Az eddig utolsóként kimentett gyermeket hordágyon vitték a mentőalakulat tagjai, pontos állapotáról egyelőre nincs értesülés.

A június 23-án föld alatt rekedt 13 fős csoportból – egy gyermekfutballcsapat tagjai és edzőjük – csoportjából még öten tartózkodnak a barlangban, négy fiú és az edző. Vasárnap négy, hétfőn pedig további négy gyermeket sikerült kimenteni.

Sitthicsai Klangpattana, a thaiföldi tengeri különleges erők parancsnoka az AP amerikai hírügynökségnek a gyermekek állapotáról nem közölt részleteket, azt sem árulta el, hogyan sikerült a felszínre hozni őket.

Narongszak Oszatanakorn megbízott tartományi vezető korábban közölte, hogy a feltételek ugyanolyan jók, mint amilyenek az előző napon voltak.

A hatóságok sietnek a fiúk és az edző kimentésével, mert a monszunévszak rendszerint esővel borítja az ország északi csücskében lévő Csiang Raj tartomány hegyes vidékeit. A munkások erejüket megfeszítve szivattyúzzák ki a vizet a barlangból, a hatóságok szerint a hétfő éjjelre történt felhőszakadások ellenére nem emelkedett bent a vízszint.

A vasárnap kimentett négy fiút kórházban ápolják, egyelőre a fertőzésveszély miatt karanténban tartják őket.

A hatóságok szerint a teljes csapat kimentése négy napot vesz igénybe, bár a vasárnapi sikernek köszönhetően nőtt a remény, hogy felgyorsulhat a mentőakció.

A mentést vezető felügyelő, Csian Rai tartomány kormányzója, Narongszak Oszotthakorn hétfőn közölte: Megkezdődött a második mentőakció a thaiföldi Tham Luang barlangrendszernél hétfőn annak érdekében, hogy felszínre vigyék a még bent lévő nyolc gyereket és edzőjüket.

Mint mondta az időjárás jó, a vízszint a barlangban alacsony, ezért a tervezetthez képest hamarabb, helyi idő szerint 11 órakor kezdték meg a műveletet. A mentést nagyrészt az előző nap sikerrel járt búvárcsapat végzi, de vannak, akiket helyettesítenek, mert nagyon elfáradtak.

Narongszak Oszotthakorn elmondta, hogy a még bent lévő gyerekek családtagjaira való tekintettel nem hozzák nyilvánosságra a már kimentettek nevét, a kórházban lévőkkel egyelőre fizikailag nem is érintkezhetnek szüleik.

Erős a gyerekek szervezete

A mentés újraindulását megelőzően Anupong Paocsinda belügyminiszter a Bangkok Post című lapnak nyilatkozott a gyerekekről, akiket a barlangtól 70 kilométerre lévő Csian Rai Mung körzet kórházában ápolnak. Elmondta, hogy

noha szervezetük erős, állandó orvosi felügyelet alatt állnak és számos orvosi vizsgálaton kell átesniük.

A mentési akciót vasárnap több okból kellett megszakítani: egyrészt fel kellett tölteni és újra elhelyezni a mentési útvonalon elhelyezett oxigénpalackokat, másrészt a kimerült, mentést végző szakembereknek is szükségük volt pihenésre.

Az ifjúsági focicsapat tagjai edzőjükkel június 23-án tűntek el a Bangkoktól ezer kilométerre északra fekvő Tham Luang barlangrendszerben. Az egész országot mozgósító országos figyelem mellett, csodával határos módon élve találták meg őket.

Borítókép: Mentőautóba helyeznek egy kimentett fiút a Tham Luang-barlang bejáratának közelében 2018. július 9-én.

Forrás: MTI/EPA/Csiangraj tartomány közönségkapcsolati irodája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában