Összetartozás

2018.05.30. 15:21

Kárpát-medencei közösségfejlesztő program indul

Az Otthonról haza projekt abban segít, hogy közös értékeinket újra meglátva az összetartozásra, a kulturális kapcsolatok által a helyi identitásra kerüljön a hangsúly.

Folk dancing on horse farm in the Puszta, Hungary, Europe

A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Nemzeti Művelődési Intézet európai uniós támogatással hirdette meg a Kárpát-medencére kiterjesztett közösségfejlesztő programot. Az ehhez kapcsolódó szerdai sajtótájékoztatón Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elmondta, hogy az Otthonról haza projekt 660 millió forintból valósul meg, és 2020-ig csaknem 100 anyaországi és határon túli helyszínen mintegy 250 rendezvénnyel szólítja meg a helyi közösségeket.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a helyi tradíciók megismerése, az identitás erősítése hozzájárul a közösségek megerősödéséhez is. A kormányzat ezért is nyújt jelentős támogatást a magyar népi kultúrának: a Fonó Budai Zeneház felújításának előkészítésére például 50 millió forint, a Csoóri Sándor programra pedig 5 milliárd forint jut idén.

A Hagyományok Háza többek között a folklórgyűjtést, határon túli közreműködők fesztiválokon való részvételét, valamint a Magyar Állami Népi Együttes turnéját támogatja az Otthonról haza program keretében, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének 85 programja pedig tíz anyaországi megyében és szinte mindegyik szomszédos országban, összesen tizenhat térségben zajlik majd: többek között népművészeti fesztiválok, az alkotók tapasztalatszerzését célzó tanulmányutak, szakmai konferenciák, hagyományőrző tanácskozások, workshopok és táborok valósulhatnak meg a következő három évben.

A Nemzeti Művelődési Intézet mások mellett az ifjúságfejlesztéssel, a média eszközeivel végzett közösségi felmérésekkel vesz részt a programban, és hangsúlyt fektet továbbá a közösségi értékfeltárás kiterjesztésére az egész Kárpát-medencében, a híres írók, költők emlékezetének élővé tételére és a kulturális alapú gazdaságfejlesztésre.

Borítókép: illusztráció.

Forrás: AFP / Robert Harding Productions / Robert Harding Heritage / robertharding

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában