nem szűnik az eső

2019.05.23. 13:53

Kárpátalján lakott területeket is veszélyeztetnek az áradó folyók

A harmadik napja tartó esőzés következtében megáradt folyók hat járás 25 településén okoztak károkat, elsősorban a Borzsa, Ung és Latorca völgyében.

A Kárpátalja megyei katasztrófavédelmi hatóság csütörtök délelőtti közlése szerint összesen 31 lakóház, 71 másfajta ingatlan és 820 hektár mezőgazdasági terület került víz alá. Egy hidat lerombolt, hatot pedig megrongált az áradás, de jelentős károk keletkeztek az árvízvédelmi létesítményekben is. Ugyancsak le kellett zárni a Munkácsot az Ivano-Frankivszk megyei Rohatinnal összekötő főút egy szakaszát, mert víz alá került.

Legveszélyesebb helyzet az Ilosvai, Nagyszőlősi járásokban a Borzsa és a Nagybereznai, Perecsenyi, valamint Ungvári járásokban az Ung völgyében alakult ki. Mindkét folyó felső szakaszán szerdán a korábbi maximumokat meghaladó vízszinteket mértek. Az Ungon levonuló ár Perecsenyben és Ungvár bal parti városrészében okozhat gondokat, mert az 1992-eshez hasonló vízmagasságra számítanak, amikor Ungvár egy egész kerületét elöntötte a víz, és sok lakóház romba dőlt. Azóta a városban jelentősen megerősítették az árvízvédelmet.

Csütörtök éjjel Ungváron rendkívüli ülést tartott a környezetvédelmi és rendkívüli helyzetek regionális bizottság műveleti törzse, amely az árvízi védekezés megerősítéséről és a kárfelszámolás kérdéseiről döntött.

A meteorológiai jelentések szerint csütörtökön Kárpátalja területén folytatódik az esős időjárás, és a Tisza mellékfolyóinak felső szakaszain újabb árhullámok indulhatnak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában