Ország-világ

2020.12.05. 13:54

Kásler Miklós: megbízható vakcinát fogunk alkalmazni (videó)

Az egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, Magyarország a vakcinák területén világhatalom, a Nemzeti Népegészségügyi Központ specialistái pedig világszinten dolgoznak. A vizsgálatok végén az ő nyilatkozatuk lesz a mérvadó.

Budapest, 2020. november 24. Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere éves meghallgatásán az Országgyûlés kulturális bizottságának ülésén az Országházban 2020. november 24-én. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

„Magyarországon biztosan nem alkalmazunk olyan vakcinát, ami nem hatásos és szövődménye van. Specialistáink világszinten dolgoznak, és az ő véleményük fog segíteni akkor, amikor a lakosság az új kormányzati portálon iratkozik fel az oltásokra” – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Életközelben legújabb adásában.

A Magyar Nemzet cikke szerint a miniszter beszélt a csehországi és a hazai járványügyi tendenciákról, és szót ejtett a pedagógusok és szociális munkások ingyenes és önkéntes gyorstesztjéről is.

Magyarország a vakcinák területén világhatalom, a Nemzeti Népegészségügyi Központ specialistái pedig világszinten dolgoznak. A vizsgálatok végén az ő nyilatkozatuk lesz a mérvadó, a Vakcina.gov.hu kormányzati portálon az emberek tájékoztatása pedig hiánytalan lesz, mikor az oltásra való jelentkezés előtt a vakcinák közötti választásra kerül sor – mondta.

A miniszter emlékeztetett:

a nagy járványok megelőzését az oltások tették lehetővé, már eddig is sok tízmillió ember köszönheti életét az oltásoknak.

A jelenlegi járvánnyal kapcsolatban nehezményezte, hogy rengeteg téves információ látott napvilágot, ami megnehezíti az oltási hajlandóság becslését. További problémának nevezte azt, hogy a politikum is átszőtte a vakcina kérdését. A hazai oltásokkal kapcsolatosan így fogalmazott: Magyarországon biztos nem alkalmazunk olyan vakcinát, ami nem hatásos és szövődménye van.

Az európai járványhelyzetről elmondta, kedvező változásokat lehet észlelni. Példának Csehországot hozta fel, ahol tetőzött a járvány, csökken a fertőzöttek, a kórházban kezeltek és az elhunytak száma is. Meglátása szerint Magyarországon külön kell kezelnünk két fontos adatot: a fertőzöttek számának emelkedési mutatóját, emellett a kórházi és intenzív ápolást igénylő betegszám alakulását. Hazánkban az utóbbi számadatokból láthatjuk, hogy nem történt lényeges emelkedés.

Megnyugtatónak nevezte a pedagógusok és a szociális munkások ingyenes és önkéntes gyorstesztjét, a jelentkezők számát viszont a várakozással ellentétben viszonylag alacsonynak értékelte, s emlékeztetett: a járvány lefolyásának egészét a gyorstesztelés nem változtatja meg.

Borítókép: Kásler Miklós

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában