erősödő kapcsolatok

2019.11.06. 10:14

Kiállt a párizsi klímaegyezmény mellett a francia és a kínai elnök

Közös közleményben erősítette meg országaiknak a párizsi klímaegyezményben vállalt kötelezettségeit Hszi Csin-ping kínai és Emmanuel Macron francia államfő szerdán, pekingi sajtótájékoztatójukon pedig bejelentették, hogy Peking és Párizs szorosabbra fűzi a gazdasági együttműködést.

A klímaegyezménnyel kapcsolatban a felek leszögezik, hogy az abban foglaltakat a két ország irányadónak tekinti a környezetvédelemmel kapcsolatos további lépések tekintetében. Macron – noha nem nevezte meg az Egyesült Államokat – bírálta azokat az országokat, amelyek kihátráltak a 2015-ös egyezményből, hozzátéve: reméli, ezek pusztán elszigetelt döntések. Emlékeztetett arra is, hogy az egyezményt nemrég Oroszország is ratifikálta.

A francia elnök bejelentette, hogy tárgyalnak a kínai-európai stratégiai partnerségről is, amely egyebek között kereskedelmi és tudományos együttműködést tartalmazna.

A két államfő megállapodott abban is, hogy szorosabbra fűzik országaik együttműködését egyebek közt a nukleáris technika, a sport, a turizmus és a gazdaság területén.

A kínai elnök szintén aláhúzta a szabadkereskedelem fontosságát, ám figyelmeztetett a protekcionizmus és „a dzsungel törvényeinek” a veszélyeire is.

A héten Macron már bejelentette, hogy Hszivel megállapodást írnak alá az európai mezőgazdasági termékek hamisításának a megakadályozásáról is.

Hivatalba lépése óta Macron most látogatott másodszor Kínába, útjára harminc vállalat küldöttsége kísérte el.

Az Egyesült Államok hétfőn kezdte meg hivatalosan a kilépést a párizsi klímaegyezményből, a folyamat várhatóan körülbelül egy évet vesz majd igénybe. Az egyezmény legfőbb célkitűzése szerint a globális felmelegedést az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5 Celsius-fokon belül vagy legalább 2 Celsius-fok alatt kell tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában