Ország-világ

2021.06.15. 12:37

Kiemelt jelentőségű feladatot kaphatnak magyar katonák

Recep Tayyip Erdoğan török elnök szerint a törökök, pakisztániak és magyarok együtt védhetnék a kabuli repülőteret.

Kabul, 2012. december 1. Magyar katona õrködik a kabuli nemzetközi repülõtéren 2012. december 1-jén. A honvédség 2013 márciusában kivonja tartományi újjáépítési csoport (PRT) elnevezésû kontingensét Baglán tartományból. Ezzel egy idõben befejezi a tartományi fejlesztési tevékenységét is, ugyanakkor a NATO felkérésére idén október 1-jétõl 6 hónapon keresztül mintegy 230 katonával a magyar fél látja el az afgán fõváros repülõterének katonai védelmét. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Tájékoztatták Joe Bident arról, hogy Pakisztánnal, valamint Magyarországgal együtt biztosítanák a kabuli repülőtér biztonságát – árulta el Recep Tayyip Erdoğan török elnök a hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján – írja a Magyar Nemzet az Anadolu hírügynökség tudósítása szerint.

Szavai megerősítik azokat a korábbi értesüléseket, amelyek szerint bizonyos feltételek mellett Törökország vállalná a repülőtér őrzését azután is, hogy a szeptember 11-i határidő után a nemzetközi csapatok elhagyják Afganisztánt.

Orbán Viktor miniszterelnök éppen a csúcstalálkozó előtt egyeztetett a török államfővel,

az MTI tájékoztatása szerint a megbeszélésen „a kétoldalú katonai és védelmi ipari együttműködésről” is szó volt.

Korábbi nyilatkozatok szerint a törökök ötszáz katonával járulnának hozzá a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér, Afganisztán legnagyobb repülőterének a védelméhez és működtetéséhez a nemzetközi erők kivonulása után is. Ankara azonban leszögezte, hogy ezt

a NATO politikai, anyagi és logisztikai támogatásához kötik.

A bejelentés után a tálibok figyelmeztettek, hogy ellenzik a lépést, mert az ellentétes a megállapodással.

A Magyar Nemzet további tájékoztatást kért e a Honvédelmi Minisztériumtól.

Éppen június 9-én tért haza egyébként az utolsó kilenc magyar katona Afganisztánból, ezzel lezárva 18 éve tartó szerepvállalásunkat az országban. Magyar honvédek már korábban is részt vettek a kabuli repülőtér biztosításában, így a megfelelő tapasztalattal is rendelkezünk a feladat esetleges ellátásához.

Borítókép: Magyar katona őrzi a kabuli nemzetközi repülőteret 2012. december 1-jén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában