Enyhülés a koreai félszigeten

2018.01.10. 07:07

Kipróbálták a forródrótot a két Korea között

Próbaüzemben helyreállították szerdán az összeköttetést a két Korea között az úgynevezett katonai forródróton át, és nem volt üzemzavar – jelentette be a dél-koreai védelmi minisztérium.

„Az érintkezési próba öt percen át tartott... nem voltak hibajelzések. A hadsereg folytatja a műszaki munkát a közvetlen összeköttetésen, amelyet közel két éve nem használtak” – közölte a minisztérium.

Dél-Korea hosszú ideje igyekezett helyreállítani a forródrótos kapcsolatot Északkal, de az mereven elzárkózott előle. A helyzet a felek keddi, magas szintű találkozóján változott meg, amikor a két ország megállapodott az összeköttetés helyreállításáról.

A dél-koreai elnök szerdán közölte, hogy hajlandó lenne egy csúcstalálkozóra Észak-Korea vezetőjével, de csak ha megvannak hozzá a feltételek. Ennek részleteire Mun Dzse In nem tért ki, de azt hangsúlyozta, hogy a félsziget atomfegyver-mentesítése vezet az igazi békéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában